Har man råd att inte köpa en elbil idag? Länge har det varit ett argument mot elbilarna att kostnaden är för hög. Visst jämför man en ny Tesla Model S med en turboladdad Saab 9-5 från 2004 så får du ett gäng turbo-Saabar för det priset. Men det finns ändå ganska många som väljer att köpa en ny bil för 300 000 eller mer. Att välja en elbil i samma storlek får samma märke går i runda slängar på 100 000 kr mer. Är det dyrt eller billigt?

Låt oss titta lite på det.

Förbrukningen för en elbil ligger på kring 1,5-2 kWh/10km vilket ungefär 3 kr/10 km medans en förbränningsmotor drar ca 0,65 l/10 km och räknar vi på ett literpris på 15 kr så motsvarar det 9,75 kr/10 km.

Så för att spara in dedär 100000 kr som inköpspriset var högre krävs alltså att du räknar med att köra 14 815 mil med bilen. Lägg där till att oljebyte, partikelfilter, drivremmar etc. inte behöver bytas och en lägre skatt gör att du troligt vis bör nå break-even tidigare.

Just nu finns det ju även en elbilsbonus på 60 000 kr vid nybilsköp för elbilar. Detta tillsammans med osäkerheten kring andrahandsvärdet bränslebilar tror jag kommer göra att vi redan nästa år kommer se en majoritet av nybilsregistreringen att vara elektrisk eller hybrid bilar. Själv kommer jag nog dock glida runt i Saaben ett tag till.

Vi lever i en tid av förändring. Stanna upp och reflektera.

Waldermar Jungner kommer tillslut få sin revanch, var så säkra.

-OL