Idag är det dags för Långlöparnas Kväll på Stadion i Stockholm, Sveriges största 10 000 m lopp. Förhoppningsvis stannar klockan en liten bit under 32 minuter, men det får framtiden utvisa.

Du kan följa loppen live här –> https://www.facebook.com/langloparnaskvall jag springer i B-heatet 20:45

Som Arvid outade lite så var jag och gjorde tester i veckan. Tröskeltest och VO2max test. Tanken var att få lite bättre koll på tröskelpulszonerna för att försöka pressa upp tröskelfarten några snäpp. Jag har inte gjort dessa tester sen jag gick på Mora Folkhögskola och vi kunde köra tröskeltester på rullskidbandet hos Christian Minatti och VO2max testet gjorde jag på Livi på Lugnet i Falun i samband med en kurs i idrottsfysiologi. Det måste varit 2004, jag var 21 år och hyfsat bra tränad. Då hade jag 72. Ett ganska bra värde tyckte jag då. Nu hade jag ingen riktig aning om vad jag hade. Jag borde ju tappat en del sen jag slutade med skidträningen, men samtidigt har jag gått ner 7 kg sen dess ungefär, så det påverkar ju också värdet.

Att göra ett VO2max test är en resa till ditt inre. Du kommer till utmattning som är i princip omöjlig att nå på tävling. Först går du upp i relativt hög puls, för mig var det ungefär maratonfart. Sen när pulsen stabiliserats så läggs lutningen på, 1 grad var 45 sekund. Det blir snabbt fruktansvärt jobbigt att hålla tempot. När du tror att du är klar…då finns det lite mer att krama ur. Till slut kommer den, syraväggen. Då är det över.

På väg mot fest…syrafest

Mitt test slutade och testledaren såg lite förbluffad ut. ”-Dethär är det högsta värdet jag uppmätt”. Jag hoppades på att det skulle vara lite över 70.

80,3, var svaret. Känns skönt att gå mot 40 års strecket med vetskapen att syreupptagningen är fortsatt rätt god. Min tröskelfart motsvarar dock inte riktigt syreupptaget och den landade på 3:20 min/km. Så det är väl där den stora förbättringspotentialen finns för framtiden. Men det verkar som alla skidgångsrundor i Strutsabacken genom åren har gett lite resultat. Tyvärr är ju dock inte test resultat direkt översättningsbara till resultatlistor som ju är det primära. Så det gäller att få på sig nummerlappen och ut och kriga om nya PB och placeringar!

-OL