Jag har tränat ganska länge på mer eller mindre hög nivå. Det börjar nog närma sig ett kvarts sekel av skidåkning, löpning, orientering, rullskidåkning, cykel och mycket annat. När jag tänker tillbaka på hur träningen har utvecklats och hur jag har genomfört den så slås jag ofta av hur mycket enkla fel jag gjort. Här tänkte jag dela med mig av topp 3. Läs och lär (eller inte 😉 ).

  1. Kortsiktighet – så många gånger har jag försökt jaga in timmar eller kilometer på en viss vecka eller månad utan att tänka på veckan efter eller månaden efter. Resultat kommer inte av en bra träningsvecka, resultat kommer av kontinuerlig träning, månad efter månad.
  2. Styrkor / Svagheter – Det är roligt att träna det man är bra på. Jag har en tendens att underskatta vikten av att förbättra mina svagheter och istället träna mina styrkor.
  3. Intensitetsstyrning – Särskilt under mina första år med lite mer seriös träning gjorde jag helt fel. Pulsklockan användes för att försöka notera lägsta möjliga puls på distanspassen i många fall med ursel teknik som följd på ett backigt konstsnöspår. På intervallpassen var högsta möjliga puls målet och utmaningen var jämförbar med vilken tävling som helst.

Som tur är så lär vi så länge vi lever så nu fösöker jag bättra mig.

Nu kör vi full fart mot Stockholm Maraton, knappt tre veckor kvar. Det kommer bli en fest från 30km till mål…vilken typ av fest får vi se efteråt.

Grattis Norge!

-OL