Vi är där nu

Drar mig till minnes mina rader från 21 mars 2015 på Holaveden. Då tänkte jag att det aldrig var möjligt att VM i Qatar aldrig skulle bli av. Men nu är vi där. Öppningsmatch på söndag. Jag kommer se mästerskapet. Men det är på många sätt surrealistiskt:

I drömmen

VM i längdskidor kommer att gå i Qatar år 2027. Det klubbades ju redan förra året. Men det hela har inte gått problemfritt förbi och elaka tungor har viskat om att FIS delegater och representanter kan ha blivit mutade att rösta på Qatar som värdland. Därför tillsattes en så kallad ”oberoende utredning” för att få slut på sådana anklagelser. Halva rapporten är dock hemligstämplad och därmed är den lilla saken ur världen. Det byggs just nu en gigantisk skidtunnel i ökenlandskapet. Inofficiella siffror vittnar om att 3000 byggnadsarbetare dött under bygget de senaste åren till följd av arbetsplatsolyckor. En av byggnadsarbetarna som fortfarande lever heter Pol. Han är 37 år och kommer från Nepal. Han jobbar för 1000 riyal i månaden. Lite över 2000 svenska kronor. Han skickar stora delar av dem hem till sin fru och barn. Nätterna tillbringas tillsammans med 14 andra byggnadsarbetare i en barack cirka 3 mil söder om Doha – Qatars huvudstad – där femmilen avgörs i juni 2027.

I och med att vi har möjligheten att exponera längdskidåkningen och visa den för omvärlden på ett helt nytt sätt så har vi gjort om detta mästerskap till ett sommar-VM. Vi satsar på ett helhetskoncept med sol och bad och konditionsidrott i världsklass” sa FIS-generalen Keff Platther till CNN under förra veckan när tv-bolaget var där och gjorde reportage om den världsunika satsningen.  Pol jobbar just nu med själva tunneln. En stålkonstruktion under vilken hans kusin blev slarvsylta förra veckan. Blodfläcken är fortfarande inte helt borta och Pol påminns ständigt om hur nära döden han lever. Människorättsorganisationer har gång på gång påtalat hur arbetsvillkoren inte kan kallas något annat än slavliknande.

Samtidigt går den norske världsmästaren Hovard Alfving i bräschen för mästerskapet och ställer sig frågande till varför skid-VM måste avgränsas geografiskt till Nordeuropa och Nordamerika. ”VM kan gå där det finns snö och i Qatar så kommer det finnas snö under sommaren 2027″ sa Alfving i en intervju med den norska dagstidningen VT tidigare i år och har fått medhåll av sprintsilvermedaljören från OS i Tyskland 2022 – Petter Alm från Orsa: ”Hovards arbete är viktigt för att få igång skidsporten söderöver. Jag står bakom honom.” Och när Petter fick frågan i skidmagasinet Ovallat tidigare i år om landets slavliknande system inte bör vara skäl nog för det svenska landslaget att bojkotta mästerskapet var Petters svar: ”Det finns alltid bakåtsträvare som inte vill utveckla skidsporten. Jag väljer att se det från den positiva sidan.”Skid-VM i Qatar är omdebatterat och man räknar med att över 4000 gästarbetare kommer få sätta livet till innan skidtunneln är klar. Men FIS verkar inte ha några som helst planer på att flytta mästerskapet. Istället släppte man igår schemat för skidfesten där även temperaturerna och förhållandena för de olika tävlingarna fanns med. Redan idag kan vi alltså med säkerhet säga att när Stina Nilsson gör sin sista individuella VM-start på 10 km klassiskt så kommer hon göra det i – 3,7 grader och solsken (sollampor som i runda slängar kostar runt 680 miljoner kronor totalt).  

Qatar själva har lyckats få ihop ett fint lag. Shejk Amar Kal Talif ligger bakom ”värvningsprocessen” och Hovard Alfving som genom att skaffa dubbla pass får chans att åka sitt femte VM gör det för hemmanationen. Även den tyska stafettbronsmedaljören Steffi Laimann har lockats över att skaffa dubbla medborgarskap och på så vis åka för Qatar.  Pol och de andra gästarbetarna vet egentligen inte vad det är för nåt dom bygger. Dom bara bygger. Deras pass är konfiskerade av arbetsgivaren och enligt Kafala-systemet är de förbjudna att resa ut och in i landet utan arbetsgivarens tillstånd. De jobbar i snitt 16 timmar om dygnet och får 2000 kronor i månaden plus ett matbidrag på runt 500 kronor. I månaden. Varje dag kan vara den sista. Pols kusin som bara är en blodpöl har förresten två barn – 6 och 4 år gamla – i sitt hemland Nepal. 

Det här är så mycket slaveri det kan bli år 2026. Nästa år invigs skid-VM i 45-gradig hetta här med utsikt över den persiska viken. Och förmodligen så har både du och jag glömt bort Pol. Blodfläcken som är hans kusin har då sköljts bort. Vi hör tv-kommentatorerna snacka upp det idrottsliga. Det människorättsvidriga är glömt. Nu bryr vi oss bara om hur det går för våra tjejer och killar i skidspåret. Guld, silver och brons är det enda som räknas.  Eller? Är det värt det? Vad tycker du?

Mardrömmen är verkligheten 

År 2022 går fotbolls-VM i Qatar. I veckan klubbade man att VM-finalen kommer att spelas i december. Något som kan låta upprörande. Det är dock inget i jämförelse med realiteten att 4000 gästarbetare väntas dö för att FIFA gett en slavstat fotbolls-VM. Idag uppmanar jag dig att läsa på om Qatar och Kafala-systemet. Men framförallt ställa dig frågan: Har allt ett pris?

1 kommentar

  1. Bra skrivet, korrupt är bara förnamnet. Skärpning på alla plan!

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑