Vad står det på slutraden?

Coronaviruset sprider sig som en löpeld över tidningarnas första sidor. 800 personer har mist livet. Men kanske har viruset räddat några också? 800 personer må låta mycket. Men faktum är att man uppskattar att 1,6 MILJONER människor dör i Kina varje år av sjukdomar och åkommor härledda till luftföroreningen i landet. Så låt oss säga att utsläppen på grund av att corona viruset stängt ner fabriker och resande under 2 veckor orsakat 2% mindre utsläpp. Om dessa 2% direkt skulle relatera till antalet dödsfall så skulle det i så fall räddat 32000 människor från en för tidig död någon gång i framtiden. 1% av de kinesiska utsläppen motsvarar vad Frankrike släpper ut på ett år. Perspektiv är viktiga.

Nu kan ju någon säga, men då kvittar det ju vad vi gör i Sverige. Nej, för mycket av utsläppen i just Kina drivs av västvärldens konsumption. Samtidigt måste vi gå före och bevisa att dålig luftkvalitet går att göra något åt. Även om stadsluften i många svenska städer orsakar en hel del folksjukdomar också.

Kanske är det inte Greta som kommer rädda världen, utan några små enkla virus som får oss att hålla oss borta från Thailandsresor, konsumption och avgaser…

-OL

1 kommentar

  1. 👍👍👍

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑