FIS förbjuder fluorvallan. Inte en helt oväntad åtgärd. Tänk när den kom på 80-talet och Wassberg missade att ta rent hus i Oberstdorf för han inte använde fluorpulver. Eller så är ju i varje fall skrönan. Det kommer bli tungt i kramsnön framöver.

Utveckling sker oftast i steg. Ofta igångtriggade av krig, nya tillverkningsmetoder, nya material eller som i detta fallet nya krav. Likt sista årens dieselskandaler skapat en språngbräda för elekrifieringen av bilflottan kan fluorförbudet generera en liknande utveckling. Står vi inför ett utvecklingssteg inom längdskidsporten?

Vad skulle kunna hända?

  1. Nya belagsmaterial? Vi har sett det komma under ett antal år nu med specialbelag för våtfören etc. Men kommer vi få se nya superhydrofobiska material eller behandling. 
  2. Handbyggda skidor? Inom så många andra idrotter har kolfiberkonstruktioner fullständigt slagit igenom. Du kan bygga in styrka där du behöver det, flexibilitet där det behövs. Skidor har alltid haft problemet att man behöver kunna värma dem under vallning vilket begränsar materialen och limerna som används. Kanske öppnas den dörren nu. När får vi se de första ”custom made” skidorna helt i kolfiber?
  3. Nya bearbetningar av belaget? Hittills har stenslipning av belaget varit näst intill den enda metoden som använts inom vallningen tillsammans med lite sickling och rillning. Kommer vi få se några nya behandlingar framöver? För ganska exakt 10 år sedan skrev jag ett arbete på universitetet om mikrofräsning av skidbelag. Då kändes det avlägset…kanske  är det nu framtiden? 

Den som läser Holaveden får svaret i framtiden!

-OL