”Man är alltid var man står.” 

Man skulle varit någon annan och man skulle varit på en helt annan plats. Vad är det man missar? Vad är det man inte förstår? Ulricehamnsloppet var en lång dags färd mot nattsvart. Men vad kunde man väntat sig?, en rimligare verklighetsbild till att börja med. Men människan är en härmapa och när tåget går så går det, är man sen så får man springa på perongen och ett hjärta brister när åtrån försvinner bortom synfältet, känslan av förlustens närvaro gör sig påmind. En lek är en lek och en lek med känslor är ett svallbad.

Ibland ser läget dystert ut och man får ta en titt på det som fungerar. Michail Gorbatjov skickade en rådgivare till England för att ta en titt på thatcherismen och på hur det kapitalistiska systemet fungerarade. Rådgivaren besökte Londonbörsen och London School of Economics och satt i långa samtal med bankmän, entreprenörer och universitetslärare. Enkla saker sattes i komplicerade termer. Rådgivaren sa tillslut att det som gjort störst intryck på honom under vistelsen var alla köfria livsmedelsbutiker och han bad om att få träffa männen bakom brödförsörjningsystemet. Värdarna skakade på huvudet. Han frågade undrande Vem förser London med bröd?

Innan smältvindarna och regnet belägrade oss åkte Qvarnström och jag till Lövhult för att staka två timmar på den plogade femman. Tiden gick och plötsligt i en motlut så bara small det till, ett avstånd på tjugometer uppstod som ett gap mellan oss. När jag var ifatt igen så bad ja honom göra om det, se om det verkligen var sant och plötsligt i nästa motlut tjugo meter igen. Som om en osynlig hand försköt honom framför mig. Sådan magi börjar redan i vårsolen och det receptet är värdelöst för mig just nu tänkte ja, tills jag insåg att det var precis den insikten jag behövde. Att det inte existerar någon magisk hand som föser omkring skidåkare i spåren, den handen förser bara London med bröd.

Trofim Lysenko vid Lenins jordbruksakademi var övertygad om att en organism kunde förvärva en ny egenskap under sin livstid och föra över den egenskapen till sin avkomma. Det stred mot darwins teorier men passade väl in i den kommunistiska ideologin. Tron var att man kunde lära veteplantor att stå ut med kyla. Han skickades miljardtals veteplantor på träningsläger till Sibirien. Vetet frös ihjäl och brödköerna växte.

Det finns inget sovjetiskt träningsläger som kan rädda en konungsfärd. Man får ta det därifrån man är och gå längst den beprövade stigen. Smarta drag och korta kliv. Kliv kliv överlev. En död man kommer aldrig till Mora.

Där borta, på andra sidan. Går dom imål på ett torg, tar en buss, beställer en öl mot en soldränkt vägg.