Marcialonga står för dörren. Tio i åtta imorgon ger sig damerna iväg och strax därefter släpps herrarna lösa likt ungkalvar på ett grönbete. Det är mäktigt att få se starten av ett långlopp, så mycket energi som ger sig iväg på samma gång. Det är ännu mäktigare att uppleva det själv. Ni som stått och fryst i startledet i Berga By första söndagen i Mars vet vad jag menar. Förra året hade jag och Johan, tillsammans med familjen Svensson med vänner en fantastisk dag när vi tog oss an den långa marschen. Ingen var gladare än jag att banan kortades av pga snöbrist, men i år är förutsättningarna helt tvärtom. Det blir häftiga tv-bilder från Italien!

två bilder från förra årets resa. Oförglömligt. 

 

Holaveden hörde av sig till veckans sportchef i våran interna fantasyliga för att se hur han lägger upp taktiken inför dagens race!

Hej Marcus, sportchef för Team Laddsladd!

 Vad har du för kommentar efter succén under La diagonela då du seglade upp i ledning och drygade ut rejält till ligans tvåa?
– Jag var lite missnöjd efter premiären, hade tagit ut ett lag där 4 eller 5 åkare som inte ens startade. Försökte rätta till det misstaget och det gick ju klart bättre i omgång två så känslan och trenden är positiv!
Sen är det ju lite lättare att framstå som en raket i en grupp där många underpresterade i omgång två. Vill egentligen inte hänga ut nån, men jag gör det ändå =) Oskar Lund är ju så vass på skidor att han borde kunna plocka poäng om han kör loppet själv och med ett lag som heter Diagonaltag borde ju skrapa ihop mer poäng i ett lopp som heter La Diagonela…

Vi vet att en trollkarl aldrig avslöjar sina trix, men kan du säga något om varför det gick så bra för dig förra helgen?
– Vill hävda fingertoppskänsla men kan väl erkänna att lite tur nog är inblandat.  
Vad har du för taktik som sportchef för ditt lag team laddsladd?
Vill du ge oss en bild över lagbygget?
 – År 2005 när jag på högskolan gjorde min kandidatuppsats om kassaflödesanalyser så la jag och de jag skrev uppsatsen ihop med väldigt mycket tid på Drömelvan. Minns inte ett ord av vad jag sa när vi presenterade uppsatsen men kommer ihåg att både Yksel Osmanovski och Niklas Alexandersson var starka poängplockare i mitt lag. Kanske lite fel fokus där och då men jag lärde mig i alla fall att det är bättre med många spelare som tar några poäng än att ha en eller två som tar många poäng, den taktiken försöker jag nu bygga mitt skidlag på. 

Till sist, hur lägger du upp planen inför  Marcialonga, kommer du kasta om något i lagbygget eller tror du att du har hittat det optimala truppen inför helgens prövning nere i Italien?

– Vågar knappt spekulera om Marcialonga, är ju flera i Holavedengruppen som själva åkt detta lopp som säkert har stenkoll. Men jag tror att Gjerdalen blir svårslagen, kan jag vaska om lite så jag får råd så lockar det ju att köpa honom!
 –
Vi tackar Marcus för intervjun och konstaterar att han leder den interna ligan med 156 poäng ner till tvåan Mad Ski team som leds av Johan Laurentz. Både Johan och Marcus placerar sig strax utanför topp 200 i den totala ställningen, det blir intressant att se efter loppet hur mycket de kan klättra. Vi konstaterar även att det fortsatt går tungt för Håkan Svenssons lag IK Vista Holaveden, men Håkan är som bekant reseledare för kaxholmsligan ner till Marcialonga varje år och kommer förmodligen ha spikat det optimala laget tills imorgon.
Fortsättning följer…