Vintersagan och löpardrömmen

När människor börjar leta fram sina Ray Bans för att äntligen få smutta på en latte sittandes längs magasinen vid Munksjön och helt plötsligt utan förvarning börjat le åt dig. Det är då det är som tydligast. Det är då som det stora vemodet rullar in. 
 
Jag fortsätter mitt tema med att associera till Ted Ström-skrivna låtar. I klassikern Vintersaga – som för övrigt fått en nytändning genom Volvos senaste reklam – får vi en ögonblicksbild från Sverige strax innan vemodet rullar in. The big storm så att säga. Men vad är det exakt som är vemodet? För en Vasaloppsåkare kan 10 plusgrader och sol vara vemod om man tänkt sig att åka långa fina turer i naturen, långt från elljusspår och konstsnö. Men att jag antyder att vädret är dåligt är verkligen att ta i. Det spritter faktiskt lite i kroppen när solen värmer och man tänker på att Landsjön runt snart bara är två månader bort.  
 
Ännu närmre är alla träningstävlingar som IKHP, Lekeryd och Mullsjö anordnar från slutet av februari. 5 stycken är dom till antalet och Arvid har på klassiskt Öhrn-manér snackat ner sin form och pratat om hur mycket semlor han ätit för att göra det helt klart att det är en bragd om han kan gå runt Munksjön där den första träningstävlingen sker. Han blir med andra ord glödhet redan tidigt på säsongen. Innan PB-slakten i Eksjö förra året hade han inte tagit ETT enda löpsteg på två veckor och började bli ”småfet” enligt hans egen utsago. Med det i åtanke är ju sub 35 rätt okej för en halt och fet 20-åring. 
När vi ändå är inne på lokal löpning så måste man ju bara nämna min barndomsvän Jonas Linderholm som för året bytt klubb och återvänt till IKHP. Klubbytet blir nog en höjdare för båda parter. 9.08 på 3000 meter i Växjö förra helgen räckte för att bli näst bäste Smålandslöpare. Jonas var nöjd med medaljen men inte med tiden. Det säger väl lite om den målbild Jonas ser för sig själv. 
 
För egen del var jag ambitiösare än nånsin fram till nyåret då Mora-Nisse i mig tog över. Efter Vasaloppet är det dock ingen mening med att lata sig om man ska hänga med i år. Oskar har tydligen börjat springa också (och det går redan fort tydligen). Gud vet vad Palle gör när han hänger i Tegelnästet och Sernheim ligger förmodligen på runt 10 mil i veckan redan nu. Ni hör ju själva. När den ena säsongen dör tar den andra vid. Ingen mening med att vila. 

1 kommentar

  1. Jag hörde att Sernheim ligger på runt 10 mil med snorpapper för tillfället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑