Det är ingen hemlighet Lars Winnerbäck är genial. Ett av vårt lands stora artister. Men han har inget att göra i högtalarna på ett gym. Musik som har sång och text i centrum gör sig bäst i en bil. Musik för ett gym ska bygga på trummor. Det ska byggas bakifrån. Det behöver inte vara riktiga trummor det funkar med beats också som i hip hoppen. Men det måste vara pondus.
Kändaste träningslåten borde vara Eye of the tiger med Survivor. Enkla tydliga trummor. Bästa träningslåten borde vara Restless and Wild med Accept? Father med Sabaton? Det finns mängder man behöver inte välja.

Jag lyssnar en del på ett småländskt band som heter Birdflesh. Det är snabbt och inget för en offentlig träningslokal. Lite avancerat lite stökigt. Precis som Jazz. Jazz är inte för alla. Sverige har verkligen en rik mängd duktiga musiker. När det kommer till trummor har vi bland annat Åke Eriksson som kanske mest är känd för den breda massan som låtskrivare till Ooa hela natten med hans band Attack på 80talet. Vill man höra Åke briljera kan man lyssna på Wasa Express låt Skating on the rays of the midnight sun. Trumspel behöver inte vara snabbast eller intensivast. Kolla bara på Phil Rudd.

Ac/dc är det klara det enkla. Det är renheten själv. Det kommer aldrig att göras bättre. Det kan göras mer men inte bättre. Enkelheten. Rakheten. Stor pondus. Lyssna på en låt som Let me put my love into you. Man fattar.

Men det behöver inte vara rakt och enkelt heller. Kolla på Nils Fredrik Johansson. En trummis som inte är vida känd utan han fick barn tidigt prioriterade familjen men när farsan morfarn Nils Patrik Johansson ska spela in solo skivor då får man ställa upp. Farsans ord är lag. Där är trummorna levande och drivande. Hinner man slå på en cymbal till så gör man det. Lyssna på Nils Patrik Johansson Kings and queens.

Småländska trummisar har vi ju en del. Tänker främst på Slim Borgudd som spelade trummor i Made in sweden och Solar Plexus. Att han sen Lyckades köra två år i formel 1. Otroligt. Lyssna på Solar Plexus Frygisk samba.

Ta en jazz fredag. Tids nog kommer du förstå att det är värt det.