Nytt svenskt rekord på 800 meter igår. Inomhus i polen. Samma banor som EM avgörs på om bara några veckor. Kramer går in som medaljkandidat efter sitt lopp igår. 1:45:09. Det är snabbt. Snabbast i Sverige till och med. Det gamla rekordet sa Hård att det var från stenålder, dvs 1992. Själv är man född -94 så det kastade ju bara ännu mer bensin på den åldersnojan man redan har som ett brinnande eldklot inom sig.
Kramer är grym. Han är en av de svenskar som håller den svenska löparfanan högt. Kanske till och med högst av alla.
Utöver honom har vi flera stycken som nu är med och konkurrerar på allvar, åtminstone rent tidsmässigt. Andreas Almgren, Kalle Berglund och Johan Rogestedt för att nämna några medeldistansare på herrsidan.
Almgren som för bara några veckor sedan slog svenskt rekord på 3000m med 7:41. Kalle Berglund som i en VM-final på 1500m gjorde 3:33 och Johan rogestedt som börjar närma sig sin gamla storform igen och förra helgen gjorde 3:40 inomhus i samma lopp som jag blev 4a. Dessutom gjorde han det solo efter 1000m.
Det är häftigt.
Utöver dessa herrar börjar det gå fort även på längre sträckor. Svenskt rekord både på maraton och 10km landsväg utraderades under förra året. Det gäller även för damerna givetvis, framförallt på maraton!

När den yttersta eliten är så pass bra så följs det upp av att toppbredden är bättre än någonsin på medel/långdistans. Faktum är att just 3000 meter har aldrig varit bättre i svensk löpning. Nedan följer en bild av en Excel-fil stulen av oraklet från Orust, löparen och en god vän Victor Dahlgren.
11st svenska herrar har gjort sub 8 på 3000m bara i år! Egentligen bara på tre lopp, varav 2st i Stockholm. Det är lite crazy.
EM-kvalgränsen är satt till just 8 minuter. Det kommer alltså bli huggsexa om platserna för att få åka med till Polen senare i mars.
SM avgörs nu till helgen i Malmö, och har jag förstått det rätt kommer uttagningen att baseras ganska hårt på hur man placerar sig där. Med andra ord är det upplagt för dramatik när de flera av Sveriges bästa löpare är anmälda.

På fredag avgörs 3000.
Lördag/söndag 1500.
Om ni tröttnat på skidskytte så är mitt tips att följa tävlingarna från Malmö nu till helgen, och framförallt löpgrenarna som är högintressanta för tillfället.

Som ni ser i kolumnen till vänster så är det ovanligt med så många sub8-löpare i Sverige. Häftigt!

PS.
Är Emil Persson Sveriges hetaste skidåkare just nu på herrsidan?
Marcialonga och jizerska. Enkelt!
Otroligt!  Tar han vasan också är det bragdguld-vibbar.
Ha de gott / örnen