Lite blandat om maraton

Kjell Erik Ståhl tränade som mest 735 mil på ett år.
Morgon och kväll, varje dag. Allt som oftast 14 pass/ vecka. Rutinmänniska ut i fingerspetsarna. Morgonpass i 4:00 tempo, kvällspass i varierande fart. Aldrig över 2 timmar.
Intervallpass gjordes med dubbla klockor. Fråga mig inte varför,  jag kan bara spekulera. En för intervalltid och den andra för vila? Låter konstigt att inte lap-funktionen fanns back in the days.
4km uppvärmning, 10×1000 i 3:00 fart, start var fjärde minut. Eller 20×400 på 64 blankt. Inga konstigheter, bara nöta på.
Och sen det berömda Brösarpspasset. 30km kuperad terräng så snabbt man kunde.

Varför skriver jag om Kjell-Erik Ståhl då. har inte han fått nog med uppmärksamhet nu?
Jag tycker alltid det är roligt att läsa om gamla löpare. Lära sig vad de gjorde, hur de tränade och varför de var så bra. Det var faktiskt andra förutsättningar på den tiden. Nu har vi ju allting. Det finns svar på varenda fråga. Experterna vet exakt hur man ska träna för att bli bra. Skorna är bättre. Tävlingarna är bättre. Underlaget är bättre.
Ändå är det väldigt få svenska löpare som är bättre just nu.
David Nilsson är en av dom. 2:10:09 på maraton i helgen. Han prickade sitt personbästa på sekunden efter 42 kilometers löpning. Är inte det helt ptroligt egentligen. På sekunden!!
Jag skrev och gratulerade, påpekade att det var ganska anmärkningsvärt att han sprang på samma tid igen. Han svarade att han nästan hellre gjorde det än att förbättra tiden med bara en sekund.
Han är rolig.
Ekvall bröt tyvärr maran i Valencia efter 30km. Vet inte varför men fram dit låg han kloss i rygg på David vad man kan utläsa av resultatlistan. Synd. Ekvall verkar ha tränat på ruggigt bra. Långa hårda pass med mycket fart. Ett pass han gjort tex är 1 h i 4.10 fart som uppvärmning. Sen 10 km på 30.16, 1 km vila för att sedan gå på 20×1 min där han körde 6 km i 3.18 snitt, 1 km vila efter det. Avslutningsvis en 5 km på 14.36. Totalt  43 km. Hårt. Och bra form. Men som alltid, det gäller att ha dagen när man springer en tävling.

Den som lyckades bäst i Valencia av svenskarna så var det Carolina Wikström. Tidigare PB på 2:34 och nu 2:26. Det är mäktigt. Näst snabbast i Sverige någonsin och typ 3e bäst i Norden. Elva totalt i loppet tror jag. Det måste bli en OS-plats!
/ örn

 

 

2 kommentarer

 1. Kjelle hade inte sociala medier till inspiration och hjälp heller. Det fanns inte ens mobiltelefoner då i någon större utsträckning. Hade du haft en löparkarriär utan dessa medier tror du?

  • Holaveden

   2020-12-08 at 9:25 e m

   Intressant tanke såklart. Det var ju vänner vis sociala medier som fick mig att börja springa, det är konkurrenter via sociala medier som får mig att vilja utvecklas och det är en tränare som hör av sig dagligen via sociala medier och ser till att jag tränar bra.
   Så i lott fall är det såklart en bidragande faktor. Jag har haft mobil sen jag var 13 år gammal, alltså i halva mitt liv har jag levt med ständig uppkoppling till internet. Jag föredrar nog den andra halvan bättre även om mobilen ibland inte alltid är nyttig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑