Vaknade upp med halsont. Vilken tur att man inte är anmäld till Vasaloppet och har lagt ner i stort sett hela hösten på att nöta asfalt för att sen ägna sig på heltid åt att jaga snö. I så fall hade man haft en lättare släng av ångest just nu. Men idag tar jag det lugnt. Lite halsont bara. Längesen sist nu faktiskt. Det där passet i  stormen Dennis kanske man skulle skippat, men sånt där är alltid lätt att säga i efterhand.

Känns annars som jag är pågång. Det är inte jättemycket träning just nu, men det som genomförs börjar kännas bättre. Målsättningen var att ha 70km/v hela februari. Det ser ut att hålla beroende på hur mitt sjukdomstillstånd artar sig. Tanken är att gå upp till 80km/v under mars och sedan ta det därifrån. Huvudsaken är att jag inte ska ha ont i benet, och med lite extra fokus på styrketräning senaste veckorna börjar det faktiskt kännas…ja, kanske inte bra men åtminstone annorlunda.

Jag har egentligen bara två styrkeövningar jag fått från sjukgymnasten, utöver det fyller jag på med eget som jag tycker är kul eller verkar bra.
En dag i veckan kör jag 4×15-20 på en steppbräda som inte är högre än 40 centimeter, med lätt vikt på axlarna. Alltså ca 30-40kg. Jag går upp med ett ben och höjer det andra knät till ca 90grader. Alltså som ett löpsteg ungefär. Anledningen till så många reps är för att verkligen trötta ut muskeln. Anledningen till steppbrädan är för att det är rumpan/baksidan som ska jobba, vid djupa knäböj är det mycket framsida som arbetar och där är jag oväntat stark redan. Min teori är att jag cyklat för mycket.
Pass nummer två är samma övning fast riktigt tunga lyft, gärna maximalt.  ca 4×5 repitioner. Jag kör oftast ett set mer på höger som behöver träna mer.

Utöver det kör jag tunga hamstring-curls. Jag lastar på så mycket jag orkar för att bygga upp styrkan i muskeln, och efter det kör jag lite vanlig allmänstyrka samt axelrehab så att det förhoppningvis ska stanna kvar en längre stund denna gången. Passet tar ca en timme på gymmet.

Låter det kul?
Inte så värst. Men jag börjar uppskatta miljön på gym mer och mer. Det är rätt roligt att hänga bland fria vikter istället för att bara stå på ett löpband.

/örnen

för ett år sedan var jag och sprang halvmaraton i Venlo på 68:48. Nu kör jag rehab. Men det är alltid bra att längta tillbaka till såna dagar för att ha någon slags målbild när man är på gymmet.