Diverse

Inte nog med att vi hann med en relativt galen svensexa i Botswana och allt vad det innebär, Sydafrika bjöd också på ett magiskt bröllop. Och ett sydafrikanskt bröllop, mellan en Eritreanska och en Etiop var ungefär exakt precis så som jag hade förställt mig plus lite till. Alla fördomar liksom infriades. Det var min kära klubbkompis Meraf Batha som berättade några dagar innan vigseln att hennes kusin skulle gifta sig. Jaha tänkte jag, vad roligt. Hade vi vetat detta tidigare kanske vi hade kunnat planera en resa till Eritrea dit jag först trodde bröllopet skulle vara. Men så tätt inpå blir det svårt att planera kände jag. Då berättade Meraf att bröllopet skulle ske i Johannesburg, en bilresa på drygt två timmar och egentligen bara raksträcka hela vägen. Hallå tänkte jag, det finns ingen chans i världen att jag missar en öppen inbjudan till ett bröllop nu när vi ändå är i närheten och därmed basta. Jag älskar bröllop och nu har jag förälskat mig ännu mer i den afrikanska varianten. Så otroligt mycket folk, så otroligt pampig lokal, så otroligt mycket dans hela natten lång och oväntat mycket sprit och fylla. Det var en match made in Heaven så att säga. Merafs kusin blev gift och jag dansade till nån konstig musik fram till tidig morgon, nästan… tänk att man skulle få uppleva något sådant. Vilken grej!

Sydafrika var verkligen häftigt. Ett land jag kommer besöka fler gånger är den spontana känslan. Vacker natur men framförallt superhärliga människor. För att inte tala om lägret jag var på, det var en fullträff på många plan bortsett från min krånglande baksida.

Att lära känna Kalle Berglund var roligt. Skulle jag beskriva honom med ett ord skulle jag nog säga kompromisslös, det finns inget som kommer mellan Kalle B och hans träningsupplägg. Det är inga krusiduller, men det är hårt och han gör det med sådan kontinuitet att han nu etablerat sig i världstoppen. Träningen ser relativt likadan ut året runt, speciellt under grundträning. Han rullar runt på 4st olika intervallpass, som han springer i tröskelfart. Dubbeltröskel två dagar i veckan, snabb backe på lördagar och övriga dagar fyller han ut med 2x10km distans, alltid kl 9 och kl 17. Oavsett vad som händer, även om det regnar eller himmelen är blå, Kalle B tränar på hårt ändå. Med rätt förutsättningar, genetik och drivkraft så blir man bra helt enkelt. Kalle är ett bevis på det.

Löparsverige har drabbats av ett mycket tråkigt dopingfall, sagan som var för bra för att vara sann visade sig vara precis så. Jag väntar in B-prov och en eventuell dom innan jag uttalar mig, men att Robel åkte dit var inget vi behövde. Det är givetvis upp till varje atlet att hålla sig på rätt sida gränsen, men i Robels fall tror jag han hade mått bra av ett bättre team runtomkring sig. Svenska friidrottsförbundet kanske skulle gå in och stötta ännu mer på något sätt. Varför ska han tillexempel ha en utländsk manager med viss tvivelaktig historia som tar hand om honom? Kunde man gjort något innan det blev såhär dumt? Ja förmodligen, men nu är det försent.

Ska vi ta något om baksidan också kanske?
En så kallad screening har genomförts på mina baklår, styrketester där man går igenom obalans och hur muskeln reagerar i olika moment. Det visade sig att höger baksida, den skadade, var i runda slängar 30% svagare. Det är ganska mycket, jag har förmodligen inte ens så stor skillnad i mellan min höger kontra vänster arm. Lägg då till att min primära idrott är löpning, där höger/vänster ben idealt borde arbeta lika hårt. Med andras ord så blir det ganska stor belastning för ett ben som jobbar 30% mindre, eller hårdare beroende på hur man ser det.
Ett gymkort har införskaffats och nu känns det som att lyfta vikter och göra hamstring-curls plötsligt blev roligt. Om 4-6 veckor ska jag göra en ny screening och ett önskvärt resultat då vore om benen åtminstone börjar närma sig varandra i styrka och på så sätt slippa all smärta jag dragits med senaste halvåret (!). Fortsättning följer.

Vi säger väl så. Glad alla hjärtans dag på er vänner. Utan er är holaveden ingenting, lite extra kärlek till er som läser varje dag!

/örnen

3 kommentarer

  1. Tränar du båda benen lika mycket? Hur har du tänkt komma ikapp?

    Vill ha svar som ett blogginlägg!

  2. vi är några som undrar mer exakt vad holavedens status inför årets Vasalopp är just nu? vilka kör? En kort eller lång Vasa-inlägg-uppdatering önskas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑