Snöflingor under gatalampan vid tågstationen. Ni vet där det brann en papperslapp en gång. Det blev en nyhet. Det är nästan så att snön som föll där igår kväll borde hamna på nyheterna också, så sällsynt som den varan varit i vinter. Är detta året utan vinter som Palle sa. På 1800-talet hade det varit en hjälpande hand i bondesamhället. Men då fick de året utan sommar istället på grund av vulkanutbrott i Asien. Då protesterade folk på gatorna, vad dom protesterade mot visste de nog inte. Snart är det dags att årets Vasaloppsåkare i södra Sverige genomför en protestmarsch.

På 1930-talet drabbades USA’s slätter av det som kommit att kallas The Dust Bowl. Enorma skördar bärgades när ny mark bröts på 20-talet. Men när sedan torka slog till på de sönderodlade slätterna förvandlades åkermarken till öken. Sandstormarna drog fram och förstörde allt i sin väg. Det är bara 90 år sedan.  Ett verkligt exempel på hur mänsklig påverkan förändrade klimatet.

Häromdagen lyssnade jag på vetandets värld som handlade om stålverkens miljöpåverkan. Ett pilotprojekt hade startats där man andvänder vätgas istället för kol i masugnen. Vatten istället för koldioxid som restprodukt. Massor av koldioxid skulle kunna sparas. Sånna framsteg gör mig glad. Det är sånt vi måste satsa på. Ta tag i de riktigt stora utsläppen i världen!

Trevlig helg!

-OL