”Folk är inte tjocka för att dom inte rör på sig, de är tjocka för att maten vi äter saknar näring. Annat var det på 70-talet”

-Palle, helt taget ur sitt sammanhang

Vi har bestämt oss för att skippa bilen ett tag. Imorgon är sista dagen som bilburen på ett tag. Vi får se hur länge det går. Kanske för alltid, kanske en månad. Det är bara slänga sig i ovissheten med signalfel, cykelpunkor eller bussbaciller….eller helt underbara cykelpendlingar i soluppgång.

Jag är med i IK Vista’s skid och orienteringssektion sen några år tillbaka. Problemet att ställa om verksamheten till samhällsutvecklingen är svårt. Förr fanns det ett stort antal orienterare som träffades i det blå tältet på något gärde i småland på helgens tävling. Jag minns fortfarande dofterna. Köttbullemackor, äggmackor, fuktigt tält, skog, termoskaffe. Tanter satt och stickade medans de väntade på att deras män skulle komma tillbaka. Inte så sällan blodiga, leriga, vresiga över dumma misstag och kringelkrokar i skogen. Här är jag uppväxt, fostrad. Att duscha varmt en regnig söndag i slutet på oktober i en kohage skapar en förståelse för att uppskatte de små sakerna i livet.

Orienteringen är inte längre den breda idrotten inom IK Vista som den en gång var. Hur ska vi hänga med, engagera, skapa en utmanande, trygg och fostrande uppväxt för skärstadalens kids framöver? Hur engagerar vi äldre?

Jag har en ide. Ett fullständigt plagiat, men ändå. Fredrikshof IF som jag brukar träna med i Stockholm har något som kallas ”Månaden lopp”. Klubben betalar anmälningsavgiften för alla som vill springa dessa lopp. Enda hållhaken är att du behöver ställa upp lite för klubben när det arrangeras lopp etc.

Min tanke var att klubben erbjuder fri startplats på t.ex. 5 st löplopp under året. En perfekt drivkraft för att träna tillsammans mot ett gemensamt mål. Jag tänker Landsjön Runt, Eksjö Stadslopp, Grevskapsloppet, Jönköping Maraton/Halvmara och naturligtvis ÖIS-loppet t.ex. För att krydda det hela kanske vi kunde vi utmana våra ärkerivaler, de så kallade ”lättslagna från norr” a.k.a. ÖIS-arna. Ett enkelt poängsystem, 5 poäng till första Vista eller ÖIS-löpare, 4 till andra o.s.v. Efter ÖIS-loppet blir det bankett och säsongsvinnande klubben koras.

Vad har ni för ideer om hur vi ska utveckla idrottsklubben för att följa med i samhällsutvecklingen?

-OL