I veckan pratades det om plastpåsar på nyheter och om förslaget att införa skatt på plastpåsar. Plastpåsar framhävs som en stort problem. Jag blir så trött på hur sådana nyheter. För mig kvittar det fullständigt om det inför en skatt eller inte på påsarna. Här är hur jag ser på det:

  • Plastpåsen är en grymt bra uppfinning! Billig, lätt, liten, klara att packa mycket, vattentät, slitstark, enkel att tillverka. Att den bara kostar 1,2 eller 3 kr är för mig ett frågetecken.
  • Hur många av er har verkligen koll på vad påsen kostar när du går och handlar? Är den inte lite för billig om du inte kan svara på det?
  • Problemet är inte att plastpåsar säljs, problemet är att plastpåsar slängs. En plastpåse kan användas så grymt många gånger. Knyt ihop påsen i en liten boll och ta med den nästa gång du går och handlar….och nästa….och nästa. Vi måste tvätta bort ”Ove Sundberg”-stämpeln på att ta med påsar till affären.
  • Se till att den hamnar i plaståtervinning eller i sopförbränning när den är uttjänt. Plast i naturen är ett stor problem så se till att den inte hamnar där.

Lars Eriksson, professor på Tekniska Högskolan i Jönköping sätter huvudet på spiken.

Så om du idag funderar på om du ska köpa en ännu en ny plastpåse eller kanske rent av släng den i naturen eller havet kan du bära med dig Dwight Schrute’s livsdevis. Funkar alltid. Det finns inga genvägar till hållbar utveckling, onödig konsumption måste minska. Svårare än så är det inte, även om vi hoppas att plastpåseskatt och elbilar ska göra mirakel.

Löpningen ligger på is, fotleden måste bli bra.

-OL