Veganer och urspringshistoria.

Härligt att det börjar komma lite kommentarer på bloggen igen. Det är aldrig fel med lite kommunikation.  Tänkte först att ja skulle kommentera varför den förr förra rubriken var som den var och dra ihop hela texten med referenser till Fredrik Wikingssons twittrande och frågan som ställdes i Studio Virtanen av Aftonbladets Markus Larsson men när ja tänker efter så har ja redan skrivit det inlägget, för några år sedan. Det känns inte så utvecklande att skriva samma sak igen, även om det är en vanlig sak man gör, man upprepar sig. Rubriken hade ju en långväga förklaring till mitt lilla sätesproblem och förklara är ju alltid roligt.

Varför springer kenyaner fortare för att dom inte har någon iPad? Och varför har ja ont i sätet?

Rubriken är en exakt kopia av en annan rubrik, alltså en rakt av kopierad rubrik, lite likadant som DNA fungerar fast Annorlunda. Själva bakgrunden utspelar sig i Kalmar för nu ganska längesedan men ändå så att man kan kalla det närtid. Det är ett 10kilometers lopp, i publiken finns en relativt känd ”fysioterapeut” som ser täten springa förbi som består av två man från Kenya samt Göteborgs stolthet Musse. Därefter följer som sig bör resten av startfältet. Fysioterapeuten märker en skillnad mellan täten och efterföljarna visuellt men även ljudet löparna lämnar efter sig. Han kopplar ihop det han sett och finner svaret att dom främsta löparna är bättre på att använda sin höftböjarmuskel och aktivering av sätesmusklerna. Dom är närmre den ursprungsform som vi fått av evolutionen. Han skriver ett inlägg. Tio år senare snor en kille hela rubriken och klagar på sin sätesmuskel. Vilken värld. Återkomsten av detsamma. Ursprung. Historia.

Men idag var tanken att vi skulle tänka kring kött. För att en kompis till mig som för övrigt är en skaplig löpare beklagade sig över trenden av veganer. Dom poppar upp överallt tydligen. Källan sägs vara någon Netflix dokumentär. Säga vad man vill om Netflix men dom har väl direkt inte sanningen som kärnvärde i sin affärsmodell. För att inte spåra ur helt totalt så måste vi bära med oss något från den tidigare texten. Vi bär med oss ursprung, Östafrika och löpning och går vidare med texten om kött. Varför äter vi kött?

Vi måste backa bandet. Vi får gå tillbaka. Men vill bara varna kristna fundamentalister från att läsa vidare. Men för 5-6 miljoner år sedan fanns det apor i Afrika. Och dessa apor blev uppdelade i olika grupper på grund av klimatförändringar som bildade en enorm klyftdal med berg och stora floder. Detta var naturligtvis innan skolsystemet så det var inte möjligt för apungar att protestera på fredagar.  I den östra delen av Afrika bildades ett savannelandskap och ritade om födokartan för aporna som hamnat där. För att överleva under dom nya förutsättningarna så börjar aporna döda andra djur och äta deras kroppar som var extremt näringsrika i förhållande till den vegetabiliska födan. Med kött som föda blir det möjligt att utveckla en mindre magsäck. Och med en mindre magsäck var det möjligt att utveckla en kropp som kunde gå mer upprätt. Och med tiden så började apan att springa men det stora med kött i evolutions processen är all den näring som frigjordes för hjärnan att växa. Och på den vägen är det.

Afrika, löpning och kött allt känns så naturligt för mig. Man vill ju alltid vara lite naturlig. Nutidsmänniska med kläderna på och apmänniska  när dom åker av 😂. Det goda livet liksom. Det goda livet förutsätter bildning och det är roligt. Imorgon är det fredag också, tänk på det. Då kan man läsa historia och dricka vin men bara efter att man försökt springa lika naturligt som en Afrikan. Det är sen gammalt. men varför har ja ont i rumpan? Det tar vi nästa gång. Kanske.

Robban älskar kött och han kollar aldrig på Netflix.

 

 

2 kommentarer

  1. De ”apor” vara hjärna utvecklats färdigt, kan ju med gott samvete, och utan oro för att hjärnan ska krympa, vara veganer!😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑