Vi går i väntans tider. Lidingöloppet närmar sig. Det är fortfarande löpshortsväder men underställströjan får åka på. Kvällspasset avrundas i elljusspårets sken. 6 x 2,3 km kuperat elljusspår på Fiskartorpet i onsdags, genralrepetition. Tydligen ska det passet vara hårdare än LIdingö själv…men jag tvekar. Hur som helst, det som är gjort är gjort. Inga under kan göras på en vecka. Eller, kan storätare som jag o Palle klara oss på lite mindre mat och slippa ett kilo eller två. Det gör skillnad i domdär backarna. Har hört rykten om hur Johan Olsson trimmade sin kropp  och hur svenska höjdhopparstjärnor tjuvrökte för att stilla matsuget inför de stora mästerskapen…. Kanske är det även något för oss.

Apropå klimatet. Det pratas om att omställningen går för sakta. Att vi har tio år på oss att vända på trenden om vi ska ha ett någorlunda liknande klimat kvar. Faktum är att 30% av våra koldioxidutsläpp kommer från matproduktion. Vi handlar mat minst en gång i veckan. Detta medför att du faktiskt har möjligheten att ställa om en gång i veckan. Du behöver inte vänta på att byta till en elbil när din bil behöver uppgraderas eller bygga solceller på ditt planerade framtida hus. Gör ditt val denna veckan. Om du skippar köttet och drar ner på mejeriprodukterna så har du dragit ditt trå till stacken. Välj att göra kikärtsbiffar istället för pannbiff. Du kan äta ungefär 30-50 kg baljväxter innan du släppt ut lika mycket koldioxid som ett klio kött. Är det verkligen värt det? Väljer du istället rotfrukter som kan du vräka i dig 100 kg. Kanske är det den vegitarianska kosten som ska avlägsna de sista kilona från våra Lidingökroppar…eller kanske en kaka mindre till kaffet. I onsdags sändes ett bra program om matens påverkan på klimatet och möjligheterna som faktiskt finns där. Fakta och saklighet, ingen filterbubblapropaganda. Men på Tranan efter Lidingöloppet unnar jag mig nog ändå en kötträtt….men fram tills dess kommer mina matlådor vara vegitariska.

-OL