Om en vecka åker ett gott gäng från bygden till Orsa. Man längtar verkligen. Skönt att komma bort, låta det ”vanliga” livet pausa en stund. Ska läsa ut den där boken som inte blivit sedd, prata med dom man aldrig riktigt pratar med och framförallt åka rejält med längdskidor. Många långa timmar. Ge mig torr nysnö, långa spår och träningsvärken i höfterna är som ett brev på posten. Efterlängtat.

Som självutnämnd ”allmän expert” med glimten i ögat har man tagit åt sig rollen som vinexpert och lovat att rekommendera det officiella vinet för samkvämskvällarna. Det är ett tveeggat svärd det där med vin sedan ängeln Gabriel sa till Sakarias att din son kommer inte dricka vin eller andra starka drycker utan han kommer att vara en väldigt uppskattad son, som kommer bli stor inför Gud. Men för oss som inte är så stora inför Gud, än bör tilläggas så är det helt okej att dricka ett glas vin per kväll, men PeterNilsson hälsar att glögg också går bra, bara den marknadsförs från kaxholmen vill vi då tillägga.

För att ta fram ett vin så har Holavedens kommission tittat på följande saker.

  • Vad förenar oss som grupp
  • Vart ska vi
  • Utgångspunkt för valet

Borde börja med att skriva att undertecknad inte är någon ”vinexpert” men det är lite töntigt och sånt ligger helt enkelt inte för mig, jag är dock ingen stor konsument men vill gärna framhäva att kunskapen är större än hos de flesta som brukar kommentera saker dom inte förstår på Facebook. Vi ska ha ett bra vin men inte snofsigt, under 100kr för den flaska som går åt på fyra kvällar/person. Det ska vara relativt luktstarkt och smakrikt. Det får absolut inte vara blaskigt eller sk ”urvattnat”. Det beror många gånger på att man försöker skörda så mycket som möjligt per hektar. Det får inte heller smaka mer än lovligt bittert eller beskt, vilken ofta kommer från att man försökt få ut för mycket vin ur skalet och kärnorna från druvan.

Det första kommissionen gjorde var att välja land. Och med dom senaste dagarnas händelser i Frankrike så kändes ett Franskt vin högst aktuellt. 135 000 människor har tagit till gatorna som protest mot arroganta politikers ”förtryck”. Det har såklart gott helt åt helvete och anledningen till upprördheten är att man höjt skatten på diesel och bensin, något som drabbar hårdast mot socioekonomiskt svaga grupper som är bilberoende med en äldre bilpark(ej el, ej hybrid) och ett svagt ekonomiskt utrymme. Det är rent ut sagt förjävligt att reformera åtgärder som tar pengar från mindre förmedlade och förvalta dom på det sätt som politiker är kända för nämligen det som i folkmun kallas dåraktigt. För att klara sig någorlunda från skatteförtryck så behövs en bra revisor, en resurs som svagare grupper inte har. Dom har heller ingen att skicka ”fakturan” vidare till så som företag skickar fakturan vidare till sina kunder, som till tjyvens och sist ofta är den redan utsatta gruppen. Det man bör göra när det kommer till reformer och fossilanvändning är att underlätta för fossilfria alternativ, detta är bara rent ut sagt dumt. Och fransmän är inga man förolämpar eller bestraffar hur som helst.

Vi ställer oss naturligtvis inte bakom våld och skadegörelse men det kan vara tänkvärt att Biologen Bruce Lipton som ni kunde se här igår förklarar våldsanvändning som det nu inträffade med att även om du skulle vara passifist och duktig så skulle energin i gruppen påverka dig så till den grad att också du skulle ta till våld vid denna extrema sammankomst. Låt nu aldrig detta hända här, men låt oss vara sådana som säger ifrån mot orättvisor och sätter oss ner i grupp och samtalar. Kanske över ett glas vin. Franskt vin punkt slut. Nu går vi vidare.

Vilka är vi och vart ska vi? Fundamentala frågor. Vi är smålänningar, det förenar oss som grupp. Vi är komna ur steniga beten, rödmålade hus och putsade församlingshem. Vi reder oss gärna själva och kan ta tillvara på resurserna. Vi hänger i och ger oss aldrig. Vi symboliseras i djurens värld av Smålandsstövaren.  En hjälpreda och vän. En överlevnadsresurs. En kompanjon i kampen om territoriet.

Orsa är skogsmarker. Björnmarker. En konkurrent om levnadsförhållanden. Slår Björn slag i vinterförrådet så kan kylan och hungern krama lågan ur ljuset. I Orsa finns ett gäng som med framgång jagar Björn med hjälp av Smålandsstövare som både kan driva och ställa Björn. Det är sinnen på spänn, snabbhet, krävande terräng och sportsligt uppträdande. Vinet ska smaka björnbär och dofta blåbär. Det ska vara mörkt och fylligt som Björnens blod. Att dricka ett glas vin om kvällen i en stuga i Orsa är en symbolisk handling och en sympati med viljan till självständighet och överlevad. En akt för människans  grunder.

Rörelse, ansträngning, gemenskap och avslappning.

Terre de mistral, nr 2167, Grenache, Syrah,  Carignan, Mourvédre. Från Rhonedalen.

 

Låt det smaka hälsar vi på Holaveden.

Flaskan ska finnas på ett bolag nära dig, finns även i box för dom som vill vara kopurativa.