Victor Nilsson Lindelöf är ensam kvar på innerplan i Samara.

Han inledde VM med att bli sjuk. Blev mästerligt ersatt av Pontus Jansson och fick istället kliva in i sin VM-debut mot Tyskland. Av många spelare erkänd som den tyngsta förlusten i deras karriärer – men när man dagen efter summerade alla besvikelser sedd som en av de bästa matcherna i allas karriärer. Och den bäste av alla har gått i skuggan av en Gran.

Såg ni Harry Kane igår? Ja, han som leder VM:s skytteliga med sex mål och krutat in så gott som ett mål per match i Premier League de senaste två säsongerna var faktiskt på plan. Men nej, jag vet. Han syntes inte. Tack vare hans överman Victor Nilsson Lindelöf. VNL gick till världens största fotbollsklubb Manchester United för ett år sedan. Fick förtroendet från José Mourinho men hade en minst sagt tuff start på sin resa i dem engelska ligafotbollen. Misstag och sågningar från media. ”Akademispelare är bättre” sa en före detta storspelare efter att VNL gjort en mindre bra insats mot Huddersfield bland annat. Ändå verkade han totalt oberörd.

Hela sin debutsäsong i United har han i princip spelat i en uppförsbacke. Och det har tvivlats på hans förmåga. Men på nåt vis har han långsamt växt in i en kostym som rymmer egenskaper som Sverige aldrig har sett. Egenskaper som präglas av en självsäkerhet och ett lugn. En kostym som får vara lite sliten i kanterna. En kostym som inte varit för sliten för att reparera. I VM har den visat sin storhet. Sin fulla potential. Den yvige Granqvist och VNL har växt till ett av världens mest stabila mittlås. Och idag finns få som tvivlar på VNL som en av världsfotbollens mest kompetenta mittbackar. Ett lugn, en touch och en spelförståelse som få kan mäta sig med.

VNL ville inte lämna innerplanen i Samara. Men när han väl lämnade visste alla att han är kvar på den största scenen för en lång tid framöver. En av alla hjältar som gett oss en oförglömlig sommar. En av alla hjältar.

Det svenska landslaget har gett mig en stolthet över mitt land den här sommaren som inga andra politiker eller människor givit mig på många många år. Så mycket har hänt. Så mycket har uträttats både på och utanför plan.

När matchen var slut igår rullade vi ut bollen utanför stugan på Öland. Det var viktigt för mig att inse att fotboll främst är glädje. Det är vånda och ångest och frustration också. Men främst är det glädje och gemenskap. Språket alla förstår. Fotbollen är den som säger välkommen. Fotbollen är den som gör att jag kan ta fram den svenska flaggan och vara stolt. Fotbollen säger ”kom igen vi gör det tillsammans!”. Fotbollen är den som lär en att förlora. Fotbollen är den som lär en att vinna. Fotbollen är den som skrattar. Fotbollen är den som säger Fuck Rasism.

Vi spelar för att det är det bästa som finns. En boll och en gräsplätt. Framåt Sverige.

/RD