Denna veckan känns det som skidåkning är det enda folk pratar om. Det är hundratals skidåkare vid hallbystugan som tävlar om medaljerna under junior-SM. På tv är det sändningar från OS nästan hela dagen, och bragdloppen avlöser varandra ett efter ett. Åtminstone från skidskyttarna. På jobbet vid fikabordet pratas det gamla vasaloppsminnen och man börjar redan höra snack om hur  rekordlite man tränat inför årets tur mellan Sälen och Mora. Därför tänkte jag nu uppdatera er om läget inför ISM som avgörs i Gävle nu till helgen för att bryta av flödet med lite friidrottssnack.

I början av året hade jag siktet inställt på just denna helgen, men när de senaste veckorna gått ganska knackigt så bestämde jag mig för att hoppa över denna helgen och istället blicka fram emot Valencia halvmaraton  som avgörs 24/3. Den distansen jag kommer kika mest på är förmodligen 3000m, som jag själv hade tänkt springa, men även 1500och 800 meter givetvis. Svensk medeldistanslöpning är som jag kanske nämnt tidigare bättre än någonsin, och löpare som Almgren, Berglund och Kramer har alla tre gjort sina bästa säsongsdebuter i karriären. Eller vad sägs om 1:46 och 1:48 av Kramer respektive Almgren, samt 3:39 av Berglund. Bådar gott inför resten av året!

startlistan

Efter en snabb blick på startlistan så reagerar jag främst på några saker. Många löpare anmälda vilket är väldigt kul, konkurrens föder framgång det är sen gammalt.  Vi vet att många gillar att lunka runt Göteborgsvarvet men det vore spännande om vi kunde få tillbaka den toppbredd som det pratas om att det fanns på 80-talet, där en tid under 32 minuter på milen var kvällsmat för varenda joggande småbarnsfarsa.

Micke ekvall är anmäld, kul! Jag vet faktiskt inte när han sprang 3000 senast, men jag tror det var ett tag sen. Efter att han började satsa mer mot maraton har han varit osynlig på den doserande 200-metersbanan. Jag är självklart ingen expert, men att tävla på lite kortare distanser är nog inte helt fel även om det är maraton man vill satsa på. Det finns flera positiva aspekter, bland annat att få upp speeden ordentligt, träna med ett lite annat upplägg samt behålla motivationen i de tuffa maratonveckorna är några tror jag.  Spännande start!

Adil Bouafif gör comeback i mästerskapssammanhang efter sin dopingavstängning. Det var efter EM i Zurich 2014 som Bouafif åkte dit på ett dopingprov. Bouafif dömdes mot sitt nekande då han hävdade att ¨hade löpningen i blodet¨, men utöver löpning fanns där också EPO. Jag vet inte vad jag ska tycka om detta, kommer nog kännas väldigt speciellt om han hamnar på pallen. Jag vet att han sprungit nåt motionslopp, typ blodomloppet (haha) eller liknande, men det är stor skillnad på mästerskapslopp och vanliga stadslopp kan jag tycka.

Utöver de två utropstecknen Micke och Adil finns det en mängd löpare som jag tror kommer vara med och fightas om guldet, bland annat Olle Walleräng, Daniel Lundgren, Robel Fshia, Wille Levay, Kalle Berglund, Amanuel Gergis, Elmar Engholm. Ja ni ser ju, det blir otroligt tight om alla kommer till start. Dessutom finns det två stycken som heter Jonas Leandersson som jag tror kommer springa fort, vilken namnduell. Saknas i startlistan gör Suldan Hassan som hade varit väldigt roligt att få se springa. Holaveden hejar extra mycket på sin bloggkompis Anders Grahl som visat fin form under vintern och som ska försöka försvara sin 5e plats från förra året. Det kommer nog krävas en tid neråt 8:10-8:15 för att det ska lyckas, givetvis beroende på vilken typ av lopp det blir men några löpare kommer nog vara intresserade av att gå fort från start!