La Diagonela – The Story

I lördags åkte han La Diagonela. Idag får vi The Story från loppet signerat Markus Qvarnström.

Sitter i Frankfurt och slickar såren och väntar på flyget som ska ta oss till Göteborg.

Kort beskrivning av lördagen: uppstigning 0600 för intag av bastant frukost. Öppnade ytterdörren och kände genast kylan säkert 15 minus. Tog en extra tröja på överkroppen mellan underställ och tävlingströjan. Vi bodde ca 4 km ifrån start och mål så vi rullade iväg till starten kl 8. Gick och lade ut skidorna i startfållan led 2 bakom eliten och seedade åkarna, hade två lagg framför mig och elitåkarna. Efter lite uppvärmning var det dags, då kommer givetvis 6-7 stockholmare och ställer sig längst fram i vårat startled, blev lite extra tändvätska där.

Starten går och det går riktigt fort första 5 km, alla står bredvid spåren och stakar eftersom det har kommit kärv nysnö under natten. Skidorna känns helt ok mot de andra åkarna, trots lite blått fäste. Härligt att se tätklungan och helikoptern lite längre fram på fälten. Struntar i vätskekontrollen vid 8 km för att istället ta min egna vätska ifrån slang och bälte, märker att det har frusit, fan.. nästa vätska vid 15 km.

Vid 20 km börjar tävlingen på riktigt när vi kommer till St. Moritz och börjar klättra i skogen. Tre långa stigningar och ett par riktigt snabba tekniska utförslöpor senare börjar jag köra förbi åkare som har blanka skidor innan dess har det varit lite negativ trend med placeringar delvis pga strulet med vätskan. Mellan 30-50 km är det relativt lättåkt med mycket stakåkning skönt att återhämta sig lite. När det är 10 km kvar är vi tillbaka vid startplatsen, slänger vätskebältet och svär lite för mig själv, drog 2 gel i kontrollen och laddade iväg. Nu är det upp och ner hela tiden många försöker öka farten känns det som, som vanligt kommer det krampkänning både i framsida lår och magen, försöker åka så mycket det går med stakning med frånskjut i dom långa sega backarna.

Sedan kommer skylten med 1 km to go, vi viker höger upp mot alpbyn Zuoz där målet är på stora torget. Ser två gubbar framför mig och planerar att plocka två placeringar innan mål. När vi kommer in i byn planar det ut lite och konstsnön där gör att det glider bättre, ökar farten och börjar staka med frånskjut och passerar båda två innan mållinjen, mission completed. Sista rycket kostade, blev liggande med kramp ett par minuter. Resultatmässigt blev det 43 i H40 och placering 160 totalt av ca 1000 startande, tid 4:21 på 65 km är ju ingen vidare km tid men föret var ovanligt strävt.

Kan verkligen rekommendera alla som gillar att åka skidor att testa detta lopp. Det enda på minussidan är priserna i Schweiz det svider för en smålänning.

Vi hörs! Markus Q.

1 kommentar

  1. Starkt jobbat Marcus!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑