2017 var comebackens år, från avgrunden och tillbaka, ta vänster och sen fortsätta på kringelkroken vägen. Cykeln kom fram och det blev en sommar på glassbarerna. Jag vet inte än om det blir något cyklande 2018. Vi får se. Det var helt rätt 2017 iallafall.

2017 kom Kalla med en oerhört kraftfull stakning. Det var så det skälvde där hon for fram.

2015 sa Oskar att det är ingen omöjlighet att springa sub32. Vi skålade och 2017 var det förverkligat. Kan Holaveden sänka sin totaltid från Eksjöstadslopp 2014 år 2018?

2017 var dopingproblematiken som värst kring längdskidsporten. 2001 och 2002 faller i skugga. Någon måste syna problematiken med lupp. Tillåtet eller Otillåtet men vad är det vi pratar om?

2017 Fick Kazuo Ishiguro Nobelpriset i litteratur med motiveringen ”…blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen.”  Längdskidsporten borde bläddra bland sidorna i Ishiguro’s Återstoden av dagen.  En bok som handlar om värdighet och hierarki. Allt som pågår medans livet passerar förbi. Pliktmedvetenhet. Att vara dedikerad och hängiven en uppgift. Det mesta av ondo som blodpåsar, manipulerade urinprov, byta provrör och andningsmasker görs inte av ren ondska utan av några som vill vara bra i sin kultur. I en osund kultur kommer man göra dumma saker. Det är bara så det är, vi får klippa och klistra vidare i våra resultatlistor så länge vi kan men snart kommer nanoteknik, bioteknik och allt fortsätter att förändras. Elitskidåkning vilar på en bädd av underhållningsvärde.

2017 har datoralgoritmen fått sitt intåg i skidåkarvärlden. Vad var det för databas Johan Olsson använde sig av för att inte överbelasta sig till rehabiliteringsrummet?

Vem vinner tour de ski?