När man aldrig klev upp om mornarna förr slet morsan bort täcket vid tredje försöket. På det fjärde stormade hon in med en duschflaska. Så har hela min dag varit, som ett duschflaskemoln. Så fint så det knappast är blött men lite irriterande och så fort man ska till orda så är allt borta. Borta,borta, borta.

Jag upplever mornarna som högst närvarande. En lampa som ett eldklot och det är dags att gå ner i gruvan igen. Svart kaffe och ett skämtsamt språk. I måndags kom en rapport om arbetslivets framtid i Sverige. 2 490 000 jobb spås försvinna. Tittar man på det jobb jag slitit mig till så kommer 73% vara borta om tjugo år. Det lär bli jävulska spridningseffekter men det kanske lite märkliga är att arbeten med högre utbildningskrav löper större risk att datoriseras. Att gräva ner rör tycks inte försvinna utan projektering, ritningsarbete, mängdning, massbalanser, försäljning, transporter. Datorn kan även planera, man kan ju undra om den kan rationalisera bort sig själv också.

Det stora genombrottet sägs vara Googles automatiserade auktionsförfarande när det gäller försäljning av annonser, något som förut krävde en större mänsklig ansträngning men nu bara ettor och nollor.  IBM har tydligen en dator som ställer bättre diagnoser än dom flesta läkarna. Om man ser till framtida inkomst så ska det vara bättre att vara personlig tränare än att vara biomedicinsk analytiker. Pre-industrialiserade samhällen har i princip alltid lidit av undersysselsättning. 1899 var fritid status 2029 kanske arbeta är det? Vad vi har sett är en substitutionseffekt att det blivit lönsamt att ersätta fritid med arbete. Men säg den som är förvånad.

Man kan bara konstatera att träningsdosen kommer att öka under dom närmsta tjugo åren.