Gästinlägg: Roger Siverth

En droppe i Nilen eller Många bäckar små?

Här kommer ett gästinlägg om det alternativa drivmedlet biogas från Roger Siverth. Vi höjer handflatan för en klapp till alla som vill dela sina tankar och idéer här på Holaveden. Hur vi än gör så sitter vi alla i samma båt och vad passar bättre än lite drivmedelsblogg såhär dagen efter Merkels möte med dom tyska biltillverkarna. Läs och fundera har ni något att säga om saken så tveka inte, holavedenblogg@gmail.com

 

Skrapar lite på ytan kring biogas, är varken expert på processerna eller sitter inne med en massa faktauppgifter. Har nog kört dryga 35000 mil med gasbil, så viss erfarenhet finns. Valet har gjorts utifrån ett hyfsat miljö- och klimatintresse, tycker ju det är kul med minusgrader på vintrarna, och att kunna bidra till att det utvecklas andra drivmedel än det som bygger på ändliga resurser.

Kunskapen om metangas (biogas=förnybart bränsle från rötning av organiskt material eller naturgas=ej förnybart/fossilt eller en blandning) som fordonsbränsle är rätt varierande hos den stora folkmassan.
Det organiska materialet som rötas kommer från matavfall, gödsel, slam från reningsverk, mm. Nyttan med att röta organiskt material är dubbel om det skulle förmultnat på naturligt sätt då växthusgaser avges och man använder gasen från rötningen som bränsle istället för fossila bränslen som bensin eller diesel.
Miljö- och klimatnyttorna är alltså stora!

Vetskapen om gas som fordonsbränsle begränsas ofta till att det är något konstigt, komplicerat och unikt. Dessa uppfattningar är tyvärr oftast felaktiga och kommer från något rykte man hört. Sen stämmer det att det finns bilar som är slöa, att det är dålig räckvidd samt att bilarna kostar mer och har lite dåligt andrahandsvärde.
Gas som fordonsbränsle har haft svårt att slå igenom kraftfullt på den breda marknaden men utbudet växer stadigt.
Det finns dock bilar som går bra, har själv en Passat -13 med gasoptimerad motor på bara 1,4 liter men den ska ge 150 hk. Räckvidd på en gastank är 40-45 mil, finns även 30 liter bensin att ta till så man kommer en bit.
”Det gäller att jämföra” sa Ingemar i Mitt liv som hund. Visst finns det snåldieslar som tar dig från Skåne till Kiruna men tittar vi bakåt, typ 70-talet, så var inte en 240 något krutpaket och man kom inte så värst långt på en tank. Man kan också jämföra med tunga hybrid-SUV-ar där man kommer max 5 mil på batterierna och sedan kör på en stor bensinmotor. Konstig miljöpolitik att subventionera dessa men kanske ett sätt att stimulera alternativa bränslen. En kombination med en lätt bil med snåldiesel skulle vara mer logisk.

Lite svårt att förstå att gasbilarna inte slagit igenom mer på tjänstebilsmarknaden?! Under lång tid har det varit 40% reduktion på förmånsvärdet vilket gör att om du har tjänstebil så får du lägre skatt och företaget lägre sociala. Detta i kombination med många företags miljöpolicy (om det inte bara är snack…) borde göra det mer populärt.

Annat man hör är att produktionen är en stor förlustaffär (t ex Jönköping). Sen finns det andra som satsar och lyckas. Alvesta biogas är en ny anläggning som drivs av bl a lantbrukare, i anläggningen rötas gödsel, slaktavfall, mm. De har en produktion motsvarande att en bil kör två varv runt jorden, varje dag!

En nyckel till framgång är troligen att få till en effektiv logistik och tillräcklig mängd. Långsiktighet behövs också utifrån de nödvändiga målsättningar om ett fossilfritt samhälle med betydligt mindre klimatpåverkan. Som vanligt handlar det ofta om engagemang och kunskap.

Miljöeffekterna med biogas jämfört med fossila bränslen är påtagliga med en nettoeffekt på 80-90% lägre klimatpåverkan. Utan att vara alltför insatt så är det troligen bara snåla laddhybrider och rena elbilar som kan konkurrera, beroende på vilka effekter batteritillverkning mm skapar.
Sen, ska man ju inte glömma att alternativet som ger minst påverkan är att avstå. Eller cykla, gå, springa eller ta rullskidorna!

Vill man försvara biogasen så kan man också läggs fram att det är ett inhemskt bränsle. Även med tappra försök så hittades ju ingen olja på Gotland (Lindeman-citat ”det räckte knappt till att kamma Hyland”) eller naturgas vid Siljan.

Om vi ska lyckas med omställning till ett fossilfritt samhälle så är nog inte biogasen en droppe i Nilen utan förhoppningsvis en av flera bäckar som bli en stor å!

Kör du på biogas kan du alltid slå till med: ”Nu har vi kört hit på vår egen skit!”

Vill man läsa mer så finns energigas.se eller fordonsgas.se annars är det bara att googla runt.

Hälsar den idoge läsaren av Holaveden
Roger Siverth

3 kommentarer

  1. Hur är logistiken med tankställen? Längst dom större Europavägarna tex? Om man åker ut i Europa?

    Tack för ett kanoninlägg.

  2. Bra o tänkvärt inlägg, passar efter ”Overshoot day” som nu är redan den 2:e augusti.

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑