En pojke växer upp framför Mogren och grabbarna men på andra sidan av resultatlistan. Lätt och späd men med ett hjärta av guld. Under elljusspårsbelysningen åker stora drömmar varv på varv. Vilja är vad som får en att kliva upp på morgonen och till sängs om kvällen. Han växer till sig och blir en förstasidesnyhet.

Televisionen tar över, dikterar villkoren. Ensamma mäns kamp mot klockan blir till stridslystna horders kamp om utrymme inför en trekorridors uppgörelse.

Ifrån nordväst kommer ett plaskvåt underbarn. Vildare än vad som någonsin skådats. En blixtrande framfart som fick alla världens konkurrenter att förvandlas till statister i ett våldsamt skådespel av fart & fläkt. En stjärna större än himlavalvet. Skidåkare stora skidåkare blev till förtrupper där han var själva avslutningen. Publiken älskade det, kommittéernas gubbar älskade det, marknadsanalytiker och varumärkestroll jublade.

En man bidade sin tid med hungern illande innanför bröstbenet. I ett öde kontorslandskap smides vapnet för dom stora drömmarna. Ensam i en timrad stuga. Mot tiden, mot kroppen. Han var tvungen att besegra allt för att bli herre över världen.

För att besegra den oövervinnerlige så krävdes att hela loppet blev någonting annat än en spurtuppgörelse. Många hade försökt och många hade misslyckats.

Resten är historia. Sedan komma tillbaka för att ta Sverige till ett OS guld. Skada på skada bara för att sedan komma tillbaka för att erövra allt igen på hemmaplan. Dramaturgins ABC. Försök själv skriva en lika bra historia och den faller på sin trovärdighet. Helt otroligt egentligen, om man tänker efter. Johan Olsson vars liv blev en saga. Vill någon göra en film av Hollywoodstuk så gör den base on the true story of Johan Olsson.

Tack för allt.

Verkligen tack för allt. En av dom största.