Grå eminens.

 

En gång började man kalla Arktis för Arktis, av det grekiska ordet för ’björn’, samtidigt

började man kalla Antarktis för Antarktis, av det grekiska ordet för ’icke-björn’,

nej, inte icke-isbjörn, utan frånvaron av Stora Björn och Lilla Björn på nattens kalla himmel.

Det går inte att hitta på saker hela tiden. 

Själen mår inte bra av frampressade nyheter. 

/Gunnar D Hansson.

Det är överväldigande egentligen hur mycket information våra hjärnor innehåller, hur det bara väller fram när man sätter sig ner för att sätta några rader till världen. Man behöver inte leta för att ha något att skriva, det hittar en, tidsnog.

Vad det ätits nu, på sina håll och kanter. Så mycket salt.

Väldigt mycket kunskap i skallen, recepten sitter i ryggraden, genom generationer.

All information och avig fakta är strukturerad i olika eminensplan i våra hjärnor. Julen struktureras av en mor med blicken här och där. Planerat genom generationer, först kallt sen varmt, choklad kaffe.

Mätt och belåten, sedan mättare, tröttare. En tradition genom generationer.

 

Arvid utnämnde Holavedsmästerskap i rodd. Tvåtusen. 6,48 blev segertiden.

Jullöpets gemenskap kring bygden blev grövre. 18km med ett backtest om 2,5km. Vart det första gången i historien någon sprang lyckåsbacken under 10min?

Väldigt bra backe, måste umgås mer där.

 

Efter en sådanhär afton känner man för att fasta ett par dagar, om ett par dagar, först ska det ätas rester.

Forskare har visat att fasta kan ha positiva effekter, åtminstone hos jäst och bananflugor. Yoshinori Ohsumis svärmor hade slutat äta som 102åring, läkaren sa att hon skulle överleva en dag till, en dag blev tretton, förklaringen till detta hittade man i att celler kan återvinna och på så sätt få näring att leva utav.  I cellen måste proteiner väcka sig på ett speciellt sätt, om inte så klumpar dom ihop sig och blir utrensade av vakuolen. Vakuolen har hand om återvinningen i cellen, utrensningen av de proteiner som inte väckat sig. Denna återvinning finns i alla våra celler. Yoshinori fick iår Nobelpriset i medicin för att ha blottlagt denna cell & molykulära process kallad Autofagi. Sjukdomar som tex cancer uppstår pga fel i just cellerna, vid fasta kan man se en ökad takt av autofagi, alltså utrensning. Nu är det inte så enkelt som att fasta skulle rensa bort sjukdomar som cancer utan även själva cancercellen använder Autofagi som ett sätt att försvara sig. Men det är en väg framåt, om en snårig så en väg mot Autofagi läkemedel som skall kunna rensa ut det sjuka i våra celler. Den som lever får se.

Det var allt, nu till fortsättningen.

 

 

2 kommentarer

  1. Att avstå är att njuta. Våga håll ifrån begäret. Skippa chokladen. Fasta varannan dag. Har kört detta koncept länge nu. Ger resultat. Men det har ni ”ungdomar” förstås inte testat? Då kommer lyckåsbacken passeras under 10 vareviga gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑