I väntans tider

Det väntas och det väntas. Mycket mer har jag inte att säga. Magen har nått bristningsgränsen. Snart tittar ett nytt liv fram. På lördag är det sagt. Men det är mycket som sägs.

Jag tänkte på det där när Molly föddes. Tänk vilken värld att komma till. Och tänk vilken tur ändå att hon föddes här. Men i denna tid? Vad kommer vi minnas av 2010-talet när den dagen kommer att vi börjar minnas? Kommer vi minnas krigen, arrogansen, kallheten, stressen, hetsen eller kommer vi minnas freden, det varma, vänligheten, öppenheten, lugnet och vår godhet?

Med tiden förändras minnet av hur uppfattar vissa tider. Jag kan ju idag minnas tillbaka till 90-talet och se hur allt var så fantastiskt och problemfritt. Även att det självklart inte var så. Jag ser bara solen som går upp bakom vattentornet, gräsmattan som förvandlades till Stade de France, rekorden i att kicka boll, drömmen om 100-klubben i Buster, Åshöjdens BK i serieformat, cykelturerna till Bunn, VHS-kassetten med VM-krönikan 94 som stod på i tv-rummet även om jag spelade tennis ute med ett uppspänt nät mellan trädgårdsmöblerna. Jag hör bara enkronorna skramla i fickan på väg till macken för att köpa läskedryck, MT5:an som snedtände på Bunnvägen, regnet som slår mot altantaket samtidigt som stereon med den senaste Absolute Music-skivan spelas i vardagsrummet. Jag känner bara lycka när jag tänker tillbaka. Men var allt så bra eller konstruerar jag minnet för att kunna dagdrömma och använda mot dagens vardag?

Jag är en nostalgiker har jag kommit på.  Jag tycker om att se bakåt. Hur dumt det än kan låta i dessa tider då det enda som räknas är att leva i nuet och se framåt.  Men testa en gång och tänk tillbaka. Det är rätt underskattat faktiskt.

Den här bilden är tagen på 80-talet. Nån som vet vem det är på bilden och vad rubriken på bildens artikel var?

Den här bilden är tagen på 80-talet. Nån som vet vem det är på bilden och vad rubriken på bildens artikel var?

5 kommentarer

 1. Saknar ”like” funktionen på den nya bloggen.

 2. Blir det nån miljakt i movember med tillhörande insamling och mustaschtävling? Vore bra för träningsmotivationen för tillfället:)

 3. Vilken text, visst är det så.
  Psycket fungerar så att den fokuserar in sig på det positiva, man kan se det i sina motgångar att man ganska snabbt hittar en godbit att plocka med sig, antar att det är en självbevarelse drift.
  Men att vara en nostalgiker är enbart korkat, men även korkade saker har en tendens att upplevas som sköna.
  Vi kommer enbart ihåg fragment från det vi varit med om, resten, det som fattas plockar psycket ihop med hjälp av fantasin.
  Det är därför våra minnen oftast inte stämmer till hundra procent, som färger, platser, personer m.m kan variera från minne till minne mellan personer fast dom båda i det förgångna varit med om precis samma sak.
  Att tänka tillbaka på fantasier med hjälp av fantasin är också ett sätt att leva men det finns saker som gör att upplevelsen av nuet inte upplevs så fantastiskt som just det nuet kommer upplevas vid tillbaka blicken långt senare, men det kan vi orda en annan gång.
  Tack för ett bra inlägg.

 4. Olle Nordin och mittfältets ”motor” Roberts Prytz. Borde vara sent 80-tal och kanske Aftonbladet eller Expressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑