Stadslopp

Solen skiner, himlen är blå. Åh vad det är skönt att springa stadslopp då. Som så många gånger förr bestämmer jag mig för att springa samma morgon. Åker in till stan och slänger in en efteranmälan. Trots att jag har fast jobb och i övrigt relativt lite utgifter suger det till i plånboken när jag får betala 500kr för att springa 10kilometer. Nästan 15kr per minut. Vad är det som kostar så mycket? Vad får man för den rödingen? Vad tycker ni att ett stadslopp får kosta? Eller är det bara jag som är lite gnällig kanske.. 

Vad Jönköping behöver är ett bra stadslopp, inte ett dyrt. Folk vill kunna bestämma sig samma morgon för att springa utan att bli halvt ruinerade. Eller vill friskishalvan inte ha så många startande kanske. Lägre anmälningsavgift hade resulterat i fler startande, det är ingen svår logik. Tar man betalt för kvalité ska man också leverera kvalité. Loppet har hög potential men det är något som saknas och jag kan inte sätta fingret på vad. Kanske är det rutin. Vöxjöloppet arrangerades för 49e året och Eksjö stadslopp har gått över 30 gånger bara för att ta två exempel. Det blir en viss känsla med såna lopp, men de håller också en högre kvalite. Det hade varit kul om Jönköping kunde få ha ett sånt riktigt fint stadslopp. 
Nåja. Min egna prestation var väl inget att hänga i granen. Det var faktiskt 3e loppet på 6 dagar så jag var kanske lite sliten. Oscar Claesson tog hem det, lekande lätt skulle jag vilja påstå, och jag på 2s plats. Men det blev åtminstone en riktigt bra genomkörare inför Göteborgsvarvet. Nu är det bara 14 dagar kvar till vårens största mål. 

Fick släpa på Oscar i ca 2km innan han tog över taktpinnen. Det är inte alla som har gjort det. Ge honom 1-2år så springer han milen under 30 min. Jag kan sätta en månadslön på det. 

Friskishalvan har en bra upploppsraka, det är inte alla tävlingar som har det. 

Oscar åt 6 bullar efter målgång. Han försökte nog få ut så mycket som möjligt av startavgiften. Smart kille. Och snabb! 

21 kommentarer

 1. Grattis till "förstaplatsen" ! Oscar är helt omöjlig så han räknas inte.

  Fina löparbilder en härlig vårdag på länets löpartalanger !

  Jag tycker Friskis borde skämmas att man tar ut så dyr anmälningsavgift. Själv vägrar jag detta loppet i ren protest.
  Nu är det väl så att allting kostar pengar men det här är för mycket helt enkelt.

  Ska bli intressant att se vad du kan prestera i Göteborg.
  Det skulle va riktigt gött om du kunde springa snabbare än den sponsrade heltidssatsande elitlöparen Tony H. Ett enkelt äppelbud från Kaxholmen visar var skåpet ska stå ! ha ha
  Lycka till på varvet !

  En fråga till dig, hur ser du på prestige när du tävlar ? Springer du för din egen skull eller tänker du att den och den "ska jag slå".

  Nu ska jag upp på berget och skrika på mtb åkarna i gassande sol. Gött.

 2. Jag var sugen på att springa ifredags. Sen såg jag anmälningsavgiften. Då var jag inte sugen längre. Ett stadslopp kan inte ta lika mycke i anmälningsavgift som dom stora motionsloppen.

 3. Eksjö stadslopp 150 kr i anmälningsavgift, 300 kr efteranmälan
  Kring 500 löpare.

  Växjöloppet 200 kr i anmälningsavgift, 300 kr i efteranmälan (både för 10 km och för halvmaran)
  Kring 1000 löpare.

  Friskishalvan, kring 150 löpare.
  21 km
  15-31 januari: 400 kr
  1 februari – 30 april: 450 kr
  1 maj – 5 maj: 550 kr
  Efteranmälan 6-7 maj: 600 kr

  10 och 5 km
  15-31 januari: 300
  1 februari – 30 april: 350 kr
  1 maj – 5 maj: 450 kr
  Efteranmälan 6-7 maj: 500 kr

  • Bra med siffror Adam, då får man verkligen svart på vitt. Växjöloppet hade ju över 1600 startande om du räknar med både 21 och 10km. Sen tycker jag inte det bara är priset som skiljer utan även kvalitén på loppen. Friskishalvan känns inte värt 500kr helt enkelt.

 4. Jag är lite lätt upprörd över det här 🙂

 5. Bra att åsikterna kommer fram.
  Att det kostar kan man ju förstå men att det är dyrare och sämre än tidigare nämnda lopp är något för arrangörerna att ta till sig.

 6. Alltså jag förstår inte.
  Vad är det med dom andra loppen som är så bra och varför är kvalitén sämre på friskisloppen?

 7. Friskisloppet har möjlighet att utvecklas till ett bra stadslopp. Men man är inte där än. Inte på långa vägar när man har kring 150 startande.

  Jag tycker det skulle vara intressant att veta vad friskis vill med sitt lopp? Det kanske är svårt att få andra att gå med i arrangemanget så det kan bli den folkfest Jönköping förtjänar när det heter "Friskishalvan". Så vad vill friskis? Stärka sitt varumärke? Eller fylla tomrummet som finns i stadslopp i Jönköping?

 8. Hört att "legenden" vägrar springa friskishalvan pga av dålig skyltning. Det är väl ett tecken på bristande kvalitet. Tror inte det är så många som springer fel på Växjöloppet…

 9. Hört att "legenden" vägrar springa friskishalvan pga av dålig skyltning. Det är väl ett tecken på bristande kvalitet. Tror inte det är så många som springer fel på Växjöloppet…

 10. Arrangörerna vill nog att fler ska föranmäla sig. Går ju att föranmäla sig och sedan vara försäkrad i Startklar;) Sen kanske inte vädret är ett giltigt skäl för att få ut nåt på försäkringen. Håller dock med om att det är på tok för dyrt med Friskishalvan. Bra jobbat Arvid! Fick du en brödrost som pris?

 11. Olof: men även föranmälningsavgiften var nästan det dubbla mot Växjö och Eksjö. Och när man är ett oetableratlopp kan det vara svårt att dra folk när man ligger så mycket högre i anmälningsavgift

 12. Helvete vad ni är snåla.

 13. Det ser ut att varit en rolig dag, kanske värt pengarna vad vet ja. Hoppas det kommer ett riktigt bra lopp till Jönköping så småningom.

 14. Pappa stod trafikvakt hela dagen och det gjorde han inte gratis så det är det som kostar. Inga frivilliga som gör det på detta lopp….

 15. Det är jättekonstigt att hela Friskis verksamhet inte granskas mer. Det finns inte en chans att jag skulle betala ett öre för något arrangerat av Friskis.
  Friskis och Svettis är organiserat som en ideell (icke vinstdrivande) idrottsförening (Friidrott) och Jönköpingsvarianten är den friidrottsförening (?) som drar in mest statligt aktivitetsbidrag i hela Småland. Mer än IFK Växjö och säkert dubbelt så mycket som alla Jönköpings friidrottsklubbar tillsammans.
  Inte nog med att man tar pengar från andra föreningars ungdomsverksamhet (oavsett idrott) så konkurrerar man även mot riktiga gym med olika villkor.
  Att man sedan tar ut 650 kr från sina egna medlemmar för att de ska få springa 6 gånger i grupp på kommunens gator är ju också det så dumt så det inte finns (väldigt ideellt?). Ännu dummare är att det finns folk som är beredda att betala för skiten.
  Jag tror att om man börjar gräva i deras verksamhet så finns det nog en hel del roligt att hämta där.

  • Det var mer än jag visste anders, men jag håller helt klart med dig om att det känns konstigt. Ett fall för UG.
   Angående träning i grupp finns det en bra podcast om just detta som är värd att lyssna på. Löparsnack med bland annat Lorenzo nesi, Kent Claesson och nån mer som snackar om hur de tappar löpare till olika löpargrupper osv eftersom folk är rädda för ansvaret som förväntas när man går me i en förening. Jag tycker det känns konstigt att betala för att köra sig springa, det som är så naturligt.

 16. Håller med dig Anders! Friskis är en kommersiell organisation i mina ögon. Dom gör allt för att tjäna pengar och väldigt lite för att främja idrott. Friskishalvan är ett perfekt exempel på detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑