Kärleken till sjön

Ettusenfemhundra gånger så många gånger har vår gamle idrottslärare i grundskolan sprungit milen på öxnehaga. Jag har svårt att se att någon annan har sprungit fler gånger. Givetvis sprang han inte alla på samma gång, om någon överhuvudtaget fick för sig det. Rainer Schulz har fostrat 3/4 av oss holavedare på Landsjöskolan, och precis som alla andra som höll på med konditionsidrott på 70, 80 och 90-talet har han sprungit väldigt fort. Jag är inte i närheten av tiderna han gjort. Jag kanske helt enkelt behöver springa milen på öxnehaga fler gånger. 1500 gånger är väldigt många. Om man hade skrivit en kort mening om varje löppass hade det blivit en hel roman. Jag hade köpt boken direkt. 

När han berättade detta slog det mig att jag inte visste vilken runda jag springer oftast. Kanske är det edet-rundan, med den tunga backen på mitten. Den är inte för lång och det blir en perfekt formkoll för att se hur man ligger till. 17 minuter blankt har jag gjort där en gång. Knepet är att inte köra tokmax i backen så man stumnar. Eller så är det runt vistakulle som jag kört mest. I mina ögon världens vackraste väg. Ingen utsikt slår den över Vättern en sommarkväll när solen håller på att gå ner. Ibland svänger jag av och maxar i backen upp på kullen, det tar 5-10 minuter beroende på hur pigg man är. Men det är alltid lika värt det när man kan stå och pusta ut med en sån fantastiskt utsikt över Vättern och Jönköping. Jag vet nog inget bättre än att springa runt vistakulle endast iförd ett par skor och kortbyxor en varm sommarkväll.
Annars är det nog runt Landsjön som är min vanligaste runda. Den sjö vi pratar om så mycket här på bloggen. Den konstanta motvinden, de sega backarna första kilometern och målrakan där även den bäste kan stumna. Jag ska göra som Rainer och anteckna hur många gånger jag springer runt sjön. Kanske inte resten av livet, men åtminstone under 2016. Hittills har det blivit 0, men det är mycket möjligt att den första turen kommer ske under de kommande dagarna. Siktar på 10 gånger innan Landsjön runt går av stapeln i slutet av april. 

Foto; Anders Rambrant 

/ trumslagarn 

1 kommentar

  1. Ett gästinlägg från Rainer skulle vara spännande att läsa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑