Vasaloppet – den statistiska sanningen

Trodde du att flest åkte Vasaloppet på 6 timmar eller kanske 11 timmar….sanningen följer i detta inlägg.
Om vi tittar närmare på 2013 års Vasalopp, som kan ses som ett typiskt normalt Vasalopp, så ter det sig så att det är en ganska jämn ström av åkare. Mellan placering 3000 och 9000 så glider det i mål ungefär en åkare var 1.68:e sekund. Därmed kan vi slå fast Vasaloppsfrekvensen till 0.59 Hz.
I början och slutet dras avstånden mellan åkarna ut en del för att i absoluta toppen och svansen bli cirka en timme per 500:e åkare.
Intressant är att vi kan se en koncentration av åkare kring placering 2000 där det passerar 500 åkare på under 12 minuter. Är detta ett tecken på ett ökat antal elitmotionärer runt om i stugorna? Kommer puckeln flyttas närmare toppen och på sikt pressa toppskiktet bland svenska längdåkare till än fler framgångar även i OS i Syd-korea. Tiden får utvisa detta…men nästa söndag bör du komma ihåg en sak. Åk 1.68 sekunder och du har troligtvis plockat en placering!
 
 

1 kommentar

  1. Dippen beror på att medaljtiden det året var vid ca 2150 deltagare och folk pressade sig under tiden. Det säger att de flesta har mer att ge under loppet.

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑