Otaliga gånger har vi sett idrottmän och kvinnor ta ut sin seger i förskott. För mig är det orimligt hur man kan slappna av på ett sådant sätt för att sedan se segern slinka ur sina händer, och i vissa fall tappa en medalj av ädlare valör i ett stort mästerskap. Det händer i alla sporter, små som stora. När Tyskland tappade 4-0 till 4-4 på en halvlek berodde det inte bara på att Sverige höjde sig ett snäpp. Tyskarna slappnade av och bjöd in Sverige till matchen igen. En match jag fortfarande får rysningar av när jag tänker på den. Cyklister som ramlar på målrakan, fotbollsspelare som gör sin målgest innan bollen är i mål osv.. Ni fattar grejen!
 
Oskar bloggar en del matematik, grafer och statistik. Han är bra på sånt där. Palle skriver ofta om samhällsvetenskap. Han är bra på sånt där. Jag länkar ofta YouTube-klipp och kommer så även göra idag. Jag antar att jag är bra på det då. internet och kanske framför allt YouTube är underbart, det finns fantastiska guldkorn att hämta därifrån. Idag kommer jag bjuda på mina favoriter i genren ¨att ta ut en vinst/förlust i förskott¨
 
 
Först ut är snowboardåkaren Lindsey Jacobellis. Jag minns att jag såg detta live när det gick för 8 år sedan. Det var under OS-finalen i snowboard-cross eller vad det nu kallas. Lindseys konkurrenter hade kört bort sig och hon leder ganska stort. Hon ska egentligen bara åka ner för att hämta hem ett OS-guld så överlägsen som hon är. Hela USA var säker på en vinst. Egentligen hela världen, i alla fall alla som sitter och kollar på en Snowboard-cross final. I sista flyget innan målportalen när Lindsey får se publiken får hon lite feeling. Vad gör hon? Spola fram 1 minut och njut av klippet… 
 
 
Nästa klipp är handlar också om en person som tar ut sin seger i förskott. Detta är klippet som jag snodde från Oscar. Han visade det för mig för ett par dagar sen och det är fantastiskt. Skillnaden mot förra klippet är att löparen vi ska se nu inte inte bara tar ut sin seger en gång för tidigt, utan TVÅ! Steve Owett kan inte vara allt för glad över den silverpengen.. Klockrent klipp!
 
 
När någon tar ut sin seger i förskott är roligt, men det finns en sak som är roligare. Idrottsmän och kvinnor som man på förhand vet/tror att det är en sistaplats som gäller och sedan lyckas med det omöjliga. Det mest kända exemplet inom den genren är väl ändå den Australiensiska skridskoåkaren Steven Bradbury. Bradbury åkte ut redan i kvartsfinalen då han kom på en tredje plats, men tack vare en diskning kvalade han ändå in i semifinalen. Där stod han också skulle möta ett mycket bättre motstånd. Bradbury som hade bra med flax redan i kvarten fick samma flyt även i semi. Han låg sist och till och med en bra bit efter in på sista varvet, men två åkare föll i sista kurvan och han blev kvalificerad till final. Detta kan vara ett av mina favoritklipp. Titta och njut när Steven Bradbury tar Australiens första vinterguldmedalj någonsin! Det går bra att spola fram 1 minut även här. 
 
När Emil Jönsson knep sin bronspeng i sprintfinalen var det många som jämförde honom med Steven Bradbury. Jag skulle vilja hävda det motsatta. Loppet i sig var ganska likt. Emil som redan efter 100 meter var 20-30 meter efter var ju utdömd redan då. Hade övriga fältet stått på benen hade inte Emil haft något att hämta i finalen förutom en 6e plats. Men när de svenska ledarna skrek på Emil, som inte alls fattat hur många han kört om, att han körde för medalj kom krafterna tillbaka. Från att ha sätt ut som Brink när han väggat hoppskejtade han nu uppför backen och körde ifrån norrmannen som han hade i ryggen. Kan det varit så att det var en mental vägg han gick in i? Är man med i en sprintfinal i OS kan allting hända. Emil stod på benen och därför tycker jag att han är värd ett OS-brons. Han är ju knappast en doldis som hade flax i kvarten och semifinalen, han har ju varit en av dom bästa inom sprint väldigt länge. Kul för Emil, tråkigt för oss att jag inte hittade något klipp på de. 

Nu för jag dock lugna ner mig med YouTube. Måste lägga lite tid på att träna också, strax Vasaloppet och nästa inlägg kommer handla om just det. Må väl!