Mätning = Motivation
 
Träning är till för att åstadkomma förändringar i den fysiska kapaciteten. Rekreation är för skoj skull men ack så viktigt. Jag skrev en text om det hos Engelbrektslopps segraren Erik Wickström i julas. Finns att läsa här. 
Jag idrottar på motionsnivå men vill dock ha så stor fysisk förändring av min kapacitet som möjligt. Att bygga upp en kropp och en livsstil är oerhört roligt. Tänker inte orda så mycket om mina mål men vägen ditt vill jag som alltid ha så enkel och kort som möjligt. Träning ska inte uppta mer av mitt liv en absolut nödvändigt för att nå dom mål och mening jag vill ha ut av det. Målet är att träna så lite som möjligt för att nå mina mål. För det har jag följande strategi att luta mig emot.
 
  • Gör träningen medvetet. Maximal effekt på kortast tid.
  • Gör det till en lek. Idrott för en motionär är inte blodigt allvar utan mer ett sätt att berika vardagen. Ett steg i kampen emot ledan. En form av flocktillhörighet och kamratskap. En grundsten i det bygge som ska utgöra ett helt liv. Livet är hela tiden en skiss för hur det ska levas.
  • Gör det till en tävlan. Tävla emot dig själv och utmana dina konkurrenter. Du är din värsta fiende. Bygg ett självförtroende och njut av dina framsteg.
  • Gör det i småportioner och tillfälligt. Ta kampen emot slentrian och leda. Eld och rörelse. Variera dina mål och träning hela tiden. Eld och rörelse. 
 
Med Howthorne effekten menas att mätning medför motivation. Det var forskning om ljusets betydelse för produktiviteten i en fabrik på 1920talet. Man märkte då att bara vetskapen av att man blev betraktad och mätt ökade produktiviteten i fabriken. Att mäta sin tid på en distans är bra för motivationen i träningen. Att gå en så kallad Time Trail. Du får direkt feedback på din kapacitet och hur effektiv den träning du lagrat in i kroppen har varit. Jag använder mig utav stakmaskinen Skierg ifrån Concept2 där jag går ett race på 5000m. Första gången jag gick 5000m var den 4 Juni 2014 och jag noterade tiden 18.54. Samma tid fick jag även 20 Juli. Den tredje gången var 13 November och här visade jag klara framsteg med tiden 18.34. Ett Time Trail resultat säger hur mycket bättre man blivit på just den specifika sak man tester men det vet jag att ni förstår. Men det ger en bra feedback på förändring i den fysiska prestandan. Den 11 Februari(tisdags) var det återdags för 5000m då livets prioriteringar gjort att jag uteblivit ifrån skidintervallerna på berget. Tiden jag noterade då var överlägset bättre 18.09. Själv i konstnärens källare med Bonnie Tyler som enda sällskap. Starkt överröstad av fläkten. Jag siktade på Oskars tid ifrån den 6 Januari där han noterade 18.10,6. Jag noterade 18.09,4. Nu står en middag på spel för den som lyckas med konststycket att komma under 18min först.
 
 
Den starkaste 5000m racet jag har hört talas om är den norske långloppsåkaren Jonas Nielsens 16.35.9. Är det någon som sett en snabbare i världen så skriv gärna det i kommentarsfältet. Ik Sterns Samuel Norlén har dragit 16.53 vet jag. Vore grymt att gå under 18min under 2014. Det är definitivt möjligt.
 
Vi syns på berget i helgen.