Måndagsmatematik – Huskvarna Skimarathon

Nästa helg är det dags för Huskvarna Skimarathon eller som vi lite äldre 80talister säger, Holavedsloppet. Självklart kommer vi finnas på plats på vårt namnelopp. Här börjar då utmaningen, enligt hemsidan kommer loppet köras på en 2 km lång slinga med maximalt 300 startande. Perfekt tanker jag då det kommer bli mycket uppförsbackar och diagonalåkning. En 2 kilometersslinga tar inte så lång tid att åka, därmed kommer det bli en himla massa varvningar. Men hur många??
 
Jag satte mig ner och räknade på saken. Jag gjorde följande antaganden. Täten åker cirka 2.2 gånger hastigheten för de långsammaste. Fördelningen av åkhastigheter följer en normalfördelningskurva (troligtvis är den något förskjuten mot det långsammare men jag har inte orkat sätta mig in i att kolla upp detta) där medelåkaren ligger mitt emellan täten och de långsammaste. Detta medför att medelåkaren borde hålla en 1.6 gånger hastigheten för de långsammaste. Följ uträkningen nedanför!
 
 
Vi ses i spåret med andra ord 🙂

2 kommentarer

  1. …och jag har räknat ut att du kommer varva mig var 5:e varv om jag kör ca 30 min långsammare än dig (d v s 3 ggr)…har jag däremot lyckats med vallningen och får en kanondag så kanske jag kan hålla ifrån ett varv till så du varvar mig var 6:e varv (+ 20 min)…, men det blir likväl 3 ggr…

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑