Morgonen gryr, senare. Det är mörkt som fan själv. Inte kallt, men det kommer. Det rullar det på. Hög fart. Trångt i rondellerna. En koppargruva där och lite kalavverkning här. Take away kaffe och en energidryck. Vi gör en pendlarparkering utanför stadskärnan. Börsen stiger. Spelbolag. Män är hemma med sina barn. Det är toppen. Att dom måste medicineras för att klara av det talar vi om. Vi kör på. Det ligger i naturen.

46km igår med Arvo. Han är typ 72. Kanske säger mer om min form men det går att hålla på länge i den här sporten. Om man tar hand om kroppen. Måste prioritera om lite. Men gör det i rätt tid. Det finns ingen stress, här. Ska bara åka lite skidor. Lucia blir i Orsa.

Frågorna kring skogen här helt perfekt för det svenska samhället. Vi alla måste bli bättre på att hantera komplexitet. Vi måste öka våran egen förmåga på individnivå till att se fler aspekter av oss själva och våran tillvaro i världen. Framtiden kommer ställa högre krav på oss för att kunna hantera mer komplexa samband och system. Vi måste utveckla en stark samhällskultur för detta. Vi måste zooma ut från närsyntheten. Förstå orsak-verkan-samband och allt det där.

Ett första steg är att prata skog med alla du känner och träffar på. Se dokumentär serien på SVT play. Den är inte så partisk som man kan tro.