Pilen

The story om Samuel Pihlström (för någon måste skriva den)

I vintras, närmare bestämt 29 februari, innan pandemi och elände slog till så besökte jag friidrottens hus för att kolla på iJSM. En orienterare sprang 1500m och blev trea på det nya perset 3:57. Det visade sig vara just Samuel Pihlström.
Några månader senare stod det klart att han var klar för Hälle, samma klubb som jag springer för,  han ville höja sin löpkapacitet för att på så sätt bli en bättre orienterare och trodde att popcorn-gänget var ett bra alternativ. Ulf Friberg tog honom under sina vida vingar och började sin process att forma orienteraren från Landvetter till en riktig löpare.
Med några få enstaka pass med gruppen gjorde han 30:58 på ett testlopp på milen. Kort därpå 14:38 på samma testlopp fast halva distansen. Det märktes inte minst på de gemensamma träningspassen att han nu började få ordentligt med fart under galoscherna.
Sen fick vi börja tävla. Samuel drog på sig löparknä och missade både 5 & 10km när vi väl skulle springa snabbt. 23 juni får han chansen och perser ordentligt på 1500m ner till 3:52. Alltså en kapning med 5 sekunder från iJSM i vintras där historien börjar.
Men så igår small det till ordentligt. I sitt tredje 1500m lopp gör han 3:44:65 och placerar sig som 7a genom tiderna i Sverige bland 19-åringar. Dessutom ett distriktsrekord i p19-klassen med över en sekund som han snodde av en viss Johan Rogestedt som också vann JVM-guld på 800m. Ja ni hör ju, såna talanger växer inte direkt på träd men då och då dyker de upp.   Jag är bara glad att jag får vara med på resan, för nu går tåget för Pilen.🏹

För egen del betade jag av det där loppet i Huddinge exakt två sekunder långsammare än Pilen, dvs 3:46:65 och personbästa med 7 sekunder. Inte fy skam det heller, men allting bleknar lite i jämförelse. Jag är i alla fall supernöjd, troligvis mitt bästa resultat hittills. Nu återstår det att se om man kan kapa ytterligare några sekunder innan skorna kan läggas upp på hyllan.

/ örnen

3 kommentarer

 1. Använder du samma skomodell på alla distanser?

  • Holaveden

   2020-07-15 at 11:29 f m

   Testade vaporfly på 1500 i lördags, det funkade okej men kände inte att man hade nåt tryck vid tempoökning. Kommer köra spik nästa gång. Från 3000 och uppåt är det nog vaporfly som gäller, i alla fall för min del. Otroligt skonsam för vader och hälsenorna.
   I terräng är det en annan sak, då kör jag med antingen terräng-spikes eller nåt annat med bra grepp under sulan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑