Min gode vän och träningskompis Suldan Hassan vann i onsdags 1500m i Karlstad. Segertiden skrevs till 3:40 blankt cirka ungefär efter att han tassade ikapp en stjärna och medeldistansspecialist (svårt ord) sista varvet. På upploppet sa Kajsa Bergqvist att Suldan inte har den farten som krävs för att spurta ner Andreas Almgren, men vad hände? Ja ni som såg loppet kan nog hålla med om att han just precis spurtade ner Andreas Almgren. Ganska enkelt såg det dessutom ut och gå. Men så är det alltid för Suldan, det ser väldigt enkelt ut. Tar han ens i brukar man fråga sig. Och när ska han förlora en tävling?
Två helger tidigare spurtade han ner David Nilsson på 10000 meter och vann på 28:31, och hamnade på topp 10 listan i Sverige genom tider. Det var två tävlingar som inte ens är hans, enligt honom själv, huvudgren. Vad händer när han får springa sin favoritdistans 5000 i år, ryker det svenska rekordet? Bombar han en tid under 13 minuter?
Det är nog bara han själv som sätter gränsen.

Den bredden att kunna springa både 1500 på 3:40 och 10000m på 28:31 är i mina ögon helt otrolig. Men det är nog det som behövs för den svåra distansen 5000. Både fart och uthållighet. Det ena utesluter ofta det andra, men i vissa fall tex som för Suldan så har man hittat en perfekt match. Det kommer gå skrämmande fort, var så säkra.

Själv jobbar jag på samma sätt som Suldan, vi tränar nog ganska lika bortsett från det uppenbara att han gör det mycket snabbare än jag. Snabba intervaller blandad med mycket volym i tröskelfart och en veckovolym som gör att benen tål mycket löpning. Svårare än så är det inte. Det svåra är att genomföra det utan att bli skadad. Att hitta balansen.

För egen del blir det 1500m imorgon i huvudstaden, startfältet ser oroväckande bra ut MEN i år går jag in med inställningen att det inte finns någon jag inte kan slå. Jag ska gå med. Jag ska försöka. Och skiter det sig så är nog inte det hela världen trots allt. Det är bara på lek som en vis man en gång sa.

Vi hörs. Bild på Suldan här nedanför, visst är han fin?
/ örnen