Svart-vitt

Svart-vitt. När jag var liten tittade vi på sådan TV, sen kom färg-TV och den svart-vita fick flytta med mig ner i källaren där jag kunde ratta in vilken kanal jag ville kolla på. Kändes lite gammalmodigt redan då. Vårt samhälle blir mer och mer svart eller vitt. För eller emot. Den som tvekar är dömd. Vi ser det i regeringsbildningen och vi ser det i miljödebatten. Senast har jag läst en del om vindkraftverken som planeras byggas i skogen ovanför skärstadalen. Så det är väl dags att slänga in en fackla i bensinförrådet.

Finns det något vackrare än ett vindkraftverk, tillverkandes ren energi? Nutidens väderkvarnar. Men nu anses de fula och att de förstör landskapsbilden. Hade de varit 100 år gamla och rivits så hade det klagats lika så.

I höstas var jag i Katowice, Polen där FN’s klimatmöte hölls i december. På morgonjoggen låg dimman tät och luften kändes konstig. Jag fick som svårt att andas under passet. Anledningen var kolkraftverken. En hemsk upplevelse, att göra något som jag alltid gjort och associerat med något hälsosamt kändes helt plötsligt ohälsosamt.

Tänk om detta var din utsikt över Skärstadalen? Tänk om luften var lika dålig under din löprunda runt sjön?

Skillnaden mellan hur energiutvinningen påverkar jorden och vår omgivning är enorm. Ett vindkraftverk kan i värsta fall skruvas ner och tas bort. Efter ett par år skulle du inte se spåren av det längre. Vår luft förorenas inte, inga koldioxidutsläpp eller stor påverkan av naturen. Visst, vindkraft är inte perfekt. Det har inverkan på djurlivet i närområdet. Visst ljud hörs etc. Men det är ett steg i rätt riktning och ett ingrepp på naturen som är reversibelt. På samma sätt som du kan plocka ner en solpanel när den inte längre behövs. Kärnkraft skapar avfall som påverkar oss i hundratals år och riskerar att kontaminera enorma områden när skiten åker in i fläkten. Men är samtidigt relativt ren och kontrollerbar energi. Solenergi är den största energitillgången som finns men vi har inte riktigt möjligheter för storskalig produktion här uppe i norden, än. Men det kommer nog en dag då all vår energi kan komma från solenergi. Vattenkraften är ren och kontrollerbar men ger enorma avtryck i naturen.

Argumentet att du inte vill ha ett vindkraftverk i din horisont håller inte. Inte med vår överkonsumption av energi i dagens samhälle. Det är gammalt som svart-vit TV. Om du inte vill att grisen ska slaktas kanske du inte ska äta bacon? Samma säk gäller med energi.

Men när det gäller gruvbrytning ovanför Gränna är jag beredd att ställa upp i kampen mot exploateringen! Men det sparar vi till ett annat inlägg 😉

-OL

10 kommentarer

 1. ”Sen kom färg-TV”….eh…dina föräldrar måste ha varit väldigt sena i teknikutvecklingen…ha ha

 2. Mycket bra inlägg!

 3. Bra skrivet! Går inte annat än att hålla med.

 4. Bra och tänkvärt👍
  Vi hade svart/vit TV när du var liten, och var nog riktigt sena… men tror det var samma program på dem!

 5. Jag delar din positiva syn på vindkraft!

  Men jag delar inte din uppfattning att den är bra i alla situationer. Jag flera argument mot vindkraft i Skärstadalen!

  – Skärstadalen är inte ett riksintresse för vindkraft (dvs. inte speciellt gynnsamt)
  – Skärstadalen innehåller UNESCO certifierade miljöer som anses som speciellt skyddsvärda.
  – Skyddsvärda och tysta miljöer i dalen är omnämnda som skyddsvärda i publikationer bland annat (!) av Länsstyrelsen, Jönköpings kommun, Smålands turism, Destination Jönköping.
  – Området som skall exploateras innehåller rödlistade arter (som borde var för sig sätta stopp för utbyggdnad)
  – Sverige är nettoexportör av energi, den energi vi importerar i Jönköping är redan fossilfri. För att minska utsläppen är det transportsektorn vi behöver fokusera på.
  – Idén om att energi skall produceras lokalt är fel. Den ska produceras där det är mest effektivt och sedan transporteras dit den behövs.

  Med allt detta borde det finnas bättre lämpade ställen att producera el på. Däremot är jag inte för varken kolkraft eller icke förnyelsebar energi. Men rätt sak på rätt plats.

  • Tack för bra input! Jag menar inte att det ska tillåtas till varje pris och som du skriver finns det anledning för Länsstyrelsen att sätta stopp för detta. Vilket jag isåfall tycker är helt korrekt. Det jag ville belysa är argumentet ”inte i min horisont” som man ofta hör. Hur vi blundar för hur vårt levende påverkar andra delen delar av världen. Där stor del av energiproduktionen går till tillverkningsindustrin för att fylla våra konsumptionsbehov. Jag håller dock inte med om att det inte finns intresse i att bygga vindkraft här, tydligen finns det ju det. Ingen producent sätter ut vindkraftverken på måfå. Och om vi producera mer grön energi så kommer priset sjunka vilket kommer pressa omställningen från fossil energi i t.ex. bilar än mer.

   • Filip Lundström

    2019-01-27 at 6:43 e m

    Kloka tankar!
    Vi är ju nästan överens! Ju fler som engagerar sig i miljödebatten desto bättre! Att ha olika syn på saker är ju också ett sätt att komma vidare längst nya vägar!

    Vi ses i skåpet
    Filip

 6. Mycket bra och jag har alltid tyckt att färgTV är en onödig lyxvara. Dock är det ju så att Från sjön och upp där vindkraftverken ska stå är det ca 150 meters höjdskillnad. Vindkraftverken ska vara 220 meter höga. Rejäla pjäser:) Om det bevisligen finns bättre lämpade ställen att placera vindkraftverken på där de inte förstör lika mycket för natur och arter kan jag tycka de ska placeras där istället. Men vad vet jag som bara är en simpel gymnastikdirektör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑