Den sista sången

Är det tack och adjö med Petter Northug idag? Blir det långloppsatsning eller satsar han på nöjesbranschen? Eller går han under jord? Hoppas inte.

För mig är Petter Northug VM i Falun. I en tid då många tvivlade, även han själv förmodligen, och där han genomgick en tuff period och mindre väl valda beslut (som att ta bilen när han var full) visade han trots allt vilken stor idrottare han var. Fyra guld. Det mest ikoniska på femmilen.

Jag var relativt nyinvigd i Holaveden och var inbjuden på femmilsmys hemma hos Arvid. Molly som då var runt 8 månader fick följa med och fick en upplevelse hon sent ska glömma. Johan Olsson anförde klungan i kilometer efter kilometer. Kräksnö och ett fullsatt Lugnet. En Northug som såg helt ointresserad ut så sent som en kilometer från mål men som antände som bensin på en torr sommaräng. Palle exploderade även han och Molly fick lära känna honom den högljudda vägen. Men vilken avslutning. Springdiagonalen i hästskon och stakningen på upploppet. Träff träff träff. Guld. Skidhistoria. Man får säga vad man vill om taktiken. Men så länge femmilen körs i masstart är det först i mål som gäller.

Mitt bästa Northug-minne.

Fyll på med era i kommentarsfältet!

Petter Northug har kallat till presskonferens kl 12 idag. Enligt norska TV2 kommer han meddela att karriären är över.

/RD

5 kommentarer

  1. Jag var på plats i mördarbacken på 5-milen, nån kilometer innan mål hade jag lätt kunnat sätta två årslöner på att Petter inte skulle bli topp 20. Ack så fel man hade. Jäklar vilken vinnarskalle och långspurt av sällan skådat slag.

    • Jag minns att du sa det med. Och det ska finnas ett klipp när Northug i princip går uppför mördarbacken, eller om det var du som sa det. Men den mannen gick aldrig räkna ut. /RD

  2. Vi sponsrade bröderna Northug med en husbil och mitt bästa minne är när pappa john messsade ifrån OS i Sydkorea när han var på väg in i SVT studion och frågade om han fick säga att ”det bästa med Sverige är kabes husbilar”. Fantastisk familj, ödmjuka men med vassa repliker och otroligt tävlingsinriktade. Synd för skidsporten att legenden slutar.

    • Haha! Underbart. Hoppas du sa att det var okej! Känns som Northug fick gemene man att engagera sig. Vare sig man var för eller emot.

  3. Skrev fel, inte Sydkorea det måste varit Falun. Hursomhelst vem ska ta över rock’n’roll kommentarerna i skidsporten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑