Där allt en gång startade

 
På bilden ovan ser ni mig. Jag är 3 år, 4 månader och 16 dagar gammal. Jag har precis sprungit mitt första lopp. Jag är sliten. Kanske öppnade jag för hårt och dammade rätt in i väggen. Kanske la jag in en långspurt och kroknade strax innan mållinjen. Det mest troliga är jag bara trött och längtar efter vagnen på baksidan av vårt hus där jag brukade sova om dagarna. Året är 1997 och neongröna badbyxor med orangea detaljer var ett vinnande koncept under Eksjö stadslopp.
 
Allting började alltså i Eksjö. Löparfantasten Micke Levinsson med familj drog med mig dit en vacker vårdag för att delta i festen. Förmodligen sprang jag inte mer en ett par hundra meter i knatteklassen. En dag värd att minnas men som jag tyvärr inte kommer ihåg. Det dröjde sedan 16 år innan jag ställde mig på samma startlinje igen. Därimellan fylldes dagarna av fotboll. Fick höra av min gamla tränare under Landsjön runt; ¨det var synd att du blev löpare, du var bättre som fotbollsspelare¨. Känns som ett ganska diffust påstående då det inte går att veta, men jag har i alla fall fler pallplatser som löpare än som fotbollsspelare. 
 
#vägenmotEksjö har börjat trenda på diverse sociala medier. Under denna taggen går det läsa om byakampen som ska göras upp under Eksjö Stadslopp. Ifjol när det blev klart att Husqvarna FF gick upp i Superettan trodde många Jönköpingsbor att årets hetaste derby skulle bli matchen mellan HFF – Södra. Men nu vet alla att det är debyt mellan Ölmstad – Kaxholmen den 30e Maj som är årets happening. I korta drag är läget typ så här;
 

Robin johansson – Tidigare i veckan byttes några korta meningar över en kopp kaffe. Han satsar mest på Vätterrundan och har som så många andra ¨inte sprungit en enda meter¨. Det luktar mygel hela vägen från Ölmstad till Kaxholmen. Kan vara den avgörande kuggen i Team Ölmstad.
 
Jonas Linderholm – Ryktet går att han övergett sin sprintdistanskarriär för att satsa på 10km stadslopp. Enbart i syfte att vara så snabb som möjligt i Eksjö. Sprang nyligen en mil på 33:33. Håller han för kullerstensupploppet som är i Eksjö? 
 
Robert Davidsson – Är Robert knäckt efter att ha blivit ifrånsprungen två gånger på två helger? Enligt säkra källor svirade han ordentligt efter senaste helgens tunga 3e plats… Risken är stor att han brutits ner för att nu komma tillbaka starkare än någonsin. 
 
 (team Gisebros väljer att inte skriva om formstatusen för tillfället)
helt orelaterad bild från en vinst för 2 år sedan.
 
 
Var det bättre förr?

Ja herregud, titta bara tillbaka i de gamla resultatlistor som finns så är det slutdiskuterat. Eksjö stadslopp -97 var det hela 40 st under 35min och hela 139st under 40min. Jämför med förra årets tider så förstår man varför det är slutdiskuterat. 10 st klarade 35 minutersgränsen och 57st var under 40min. Min tid från förra året placerade mig som 23a men samma tid -97 hade gett mig en placering precis topp 100. Samma år ser vi även ¨legenden¨ springa in på 32:07.. Värt att tillägga är att det var ungefär lika många herrar som sprang båda åren.
 
Ett skönt citat från elitlöparen Lars Södergård.
– ¨Om du är motionär och vill springa fortare. Skit i att fokusera på smådetaljer som barfotatofflor och konstiga kosttillskott. Lägg istället till ett pass i veckan och satsa på mer sömn. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet¨
 
Det är enkelt. 
Kanske var det så att 60 och 70-talisterna inte hade fastnat i samma förföriska spelvärld som dagens ungdomar har, som gjorde dom så snabba. Förmodligen satt man inte och tittade in i en datorskärm 8 timmar om dagen tills man fick både ryggont och hjärtsvikt. Kanske sprang man ett pass mer i veckan istället för att testa de senaste löpskotrenderna. Eller var man kanske utomhus, levde ett aktivt liv och andades frisk luft, vad vet jag.  Springer du under 35 minuter på milen idag klassas du av gemene man som elitidrottsman. Men sprang du på samma tid -97 var du inte ens topp 40 på ett stadslopp i Eksjö. Tiderna förändras. Mina barn ska i alla fall få andas lite frisk luft varje dag så kanske de gör anständiga tider på brödrostloppen när de väl börjar springa. Då har de i alla fall fått förutsättningar istället för att de ska förstöras genom att sitta still framför en skärm… 
 
Vi ses i Eksjö
 

3 kommentarer

  1. Hypen så här veckorna före håller redan på att nå bristningsgränsen. Löpning har sällan varit lika hett i dessa socknar. Jag har en känsla av att det hela kommer urarta fullständigt. PB:n kommer ryka så hela östra Småland tror att Eksjö står i brand. #vägenmoteksjö

  2. It is! Enbart fokus på #vägenmoteksjö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑