Dagen före Julafton 1888 fick Vincent Van Gogh ett nervsammanbrott och skar av sig vänstra öra och gav bort till Gabrielle Berlatier.
Vem känner inte för ett nervsammanbrott ibland?

Gabrielle hade haft ett jävla år och nu fick hon ett öra inslaget i tidningspapper i sin hand med uppmaningen att behandla det varsamt. Hon var brännmärkt på armen efter ett hundbett som fick henne rabiessmittad. Då brännmärkning inte visade sig som en effektiv behandlingsmetod för rabies så skuldsatte sig hennes familj för att hon skulle kunna bli behandlad med ett vaccin. För att betala tillbaka tog hon arbete på bordellen Rue du Bout d’Arles. Som tjänsteflicka då hon var för ung för att bli sexarbetare.

Vad hon gjorde med det avskurna örat vet man inte. Men Gabrielle pratade aldrig om det offentligt och Vincent tog lite senare sitt liv. 1890 om jag inte minns fel.

Nu är frågan om Vincent får en plats i det nya huset? Förhandlingarna går trögt. Nio tryck av Nils von Dardel och en mindre större tavla av Calle Örnemark ligger före men skam den som inte en förhandling tar.

Har du en plats för en affisch föreställande ett geni med ett öra så får du den gratis. Med respekt för viljan för livet, nerverna och livsödena.