Fantastiska förutsättningar i öppet spår.

Sitter i en fotölj i Mora, hemma hos en gästvänlig dam som samlar på porslinsänglar, hyr ut huset och trängt in maken och hunden i en husvagn på tomten. Det är lite som Gotland på sommaren. Vi är alla på jakt efter något. Världen är fantastisk.

Mora var fantastiskt idag. I sol och jingelmusik. Sprang på lite folk, lyssnade på rövarhistorier och mös. Det är alltid det där med att känna sig lite lättat och glad, vips så sprang man på en försäljare och nu har man tydligen köpt blandare och dusch till huset. Säljarsläktet är ett jävla släkte. Dom vittrar. Man ska tydligen inte kunna ta sig ett glas vatten i framtiden utan att bli påmind av vad som väntar första söndagen i Mars. År efter år. Min skidåkning har ett evighetsperspektiv.

Det var längesen Mora var såhär perfekt. Konstsnö, snabba spår, hårda spår, sol och ingen natursnö som bara är i vägen och måste läggas i vallar för att det inte ska bli kaos.

Anledningen till att jag är här är min fantastiska flickvän och att en vännina fick ont i axeln och då kom möjligheten som en skänk från ovan. Och alla ni som sätt möbler falla från himlen vet hur det kan sluta. Allt som fångas är imponerande. Kärlek är märkligt. Det är inget man kan skjuta på. Det måste upplevas färskt. Man är lyckligt lottad.

Vi ska åka halvvasan. Flickvännen har åkt 6,5mil skidor, i sitt liv. Imorgon ska hon åka 4,3. Bara det blir roligt säger hon. Det blir det säger ja, rätt övertygad. Hon gillar inte backar eller mycket folk. Vi startar i Evertsberg. Jag säger ingenting. Livet är det som kommer som en överraskning. Hon är vacker. Jag är nyfiken. Min famn finns under portalen.

Jag behöver skidåkning. Det är ett sätt att andas.

Gillar inte att vara borta måndagar annars men ibland så.

Min son och jag har börjat skicka sportify länkar till varandra. En son är som att titta på sig själv i spegeln. Det är skrämande förutsägbart, på visa plan. Skolan säger att han inte kan läsa, inte skriva inte sitta still. Han argumenterar men kommer inte i tid. Står inte i kö och väntar aldrig på sin tur. Är dock alltid artig och det får mig att börja gråta. Man upplever sitt eget liv på film. Skådespelare och åskådare är inte samma sak.

Arvegods är ett vackert ord. Gick det hit går det säkert lite längre. Lärare som folkslag borde få en bukett och en kyss på kinden. Exflickvänner ska ha en guldstjärna på sitt kylskåp. Vi hjälps alla åt i den skål vi föddes i.

Han klarar sig nog. Bara livet får sätta tänderna i honom. Riva fram det som behövs. Slita fram det som finns där inne. Existens. Han är kommen från en släktled som inte brutits på tre miljarder år. Fatta det den som kan.

Imorgon vaknar vi pigga och glada för lite skidåkning, bara halva sträckan ju. Nu kör vi.

Det finns en ny skidstil som jag inte sett förut. Skiergstilen. Sågs mycket i mora idag. Lite sittande och väldigt höga armar. Kul på sitt sätt.