EM guld i faderns namn

Robel Fsiha gjorde korstecknet när han sprang över mållinjen. Med fingrarna i pannan började han i faderns namn för att gå till bröstet i sonens namn och vidare till den vänstra axeln den heliga andens namn och avsluta med ett Amen vid den högra. Robel vann EM guld igår i terränglöpning i en park i Lissabon. Ett backigt lopp som gick varv efter varv i totalt strax över milen. Lite överraskande enligt vissa däribland Arvid och undertecknad som höll kontakten under loppet som sändes i kanonkvalitet via Youtube. Överraskande eller inte Robel var faktiskt bästa europeiska löpare vid terräng VM i Köpenhamn där han blev 17e man. Den här gången var segerreceptet full fart från början och öka på slutet. Det var minst sagt fart på tillställningen.

Foto från den kompetenta hemsidan friidrott.se

 

Robel kom till Sverige 2013 från Eritrea. Dom flesta som kommer från Eritrea får uppehållstillstånd då Eritreas diktator Isaias Afwerki är allt annat än kompetent till att leda ett land framgångsrikt. Det bor idag över 50 000 Eritreaner i Sverige. Eritrea blev självständigt från Etiopien efter många år av strider 1991 och erkändes 1993. Men i slutet av nittiotalet var det åter stridigheter och stora delar av landet blev för stunden obrukbart. Precis som i övriga diktaturer så är politiskt förtryck och ekonomisk misär vardagen för merparten av invånarna.

Eritreas diktator kör på devisen att folket ska bygga landet genom tvångsmässig statlig tjänstegöring i stort sett utan lön. En tjänst som kan vara uppåt 20år utan möjlighet att bygga ett eget liv. Landet byggdes upp av Italien som byggde hamnar mot röda havet och idkade handel. Egentligen är Eritrea ett litet vackert land med båda Silver och Guld i backen, bördig jordbruksmark och hamn till nämnda röda hav. Men det fungerar dåligt. Folket borde avsätta ”president” Afwerki helt klart eller så drar man, till Norden och blir Europeisk mästare i terränglöpning. Holaveden gratulerar och tackar för att spännande lopp. Robel är bara 23år och har framtiden för sig. Vi lär följa.

Orsa närmar sig.

1 kommentar

  1. Ja va grym han är! Går det möjligtvis få en länk till loppet i Lissabon? Internet-inkompetent som jag är, hittar jag inget som vanligt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑