Det är inte ofta men det händer att det står lite konstiga ordval i bloggtexter. Det har till 99% med rättstavningsprogrammet att göra. Att det inte står oftare har också med rättstavningsprogrammet att göra. Jajin blev kanin, det var på håret att ja upptäckte det. Jajin som nu också kan bli Haninge tydligen är hebreiska och betyder vin.

På något konstigt sätt ligger det på min lott att välja ett vin till Orsa. Det är med större sannolikhet än 99% mitt eget påhitt. Ett samkvämsvin, stugvin som man kallar det. Ett glas till middagen kanske en påfyllning vad vet ja. Förra året drack vi franskt för att stötta dom gula västarna. Dom härjade som mest då. Det var upplopp. Raseri. Vanligt folk sa ifrån. Uppror.

Vi är just nu på en skola och gräver. Vi har ställt en fikavagn på en gräsplätt mellan skolbyggnaderna. En frukostrast så sprang och hoppade ungarna på draget så det skakade i hela vagnen. Efter att fått kaffet i knäet så surnade ja till och skrek till MEN HELVETE. Man kommer inte in till deras skolgård och tror att man ska få vara i fred. Det haglade så mycket sten mot dom tunna väggarna så ni anar inte. Och sparkar, mot dörren, detta är lågstadie barn, deras fötter är ungefär 15cm stora. Det ser faktiskt gulligt ut med små fotavtryck mot väggen. Och dom springer och öppnar dörren hela tiden. Då menar ja hela tiden. Dörren låses med ett hänglås på utsidan så det går att öppna dörren lite grann. Den är öppen till varje rast, varje morgon. Upproret mot påhittade orättvisor finns nedärvt i vårat DNA. Det vet alla småsyskon.

Ska vi nu ställa oss bakom lärarlösa småbarn och dricka blandsaft? Så klart inte men vi måste bejaka upprorsblodet. Det är just nu uppror i Chile, Iran, Libanon och kanske framförallt Hongkong. Vi ställer oss bakom den lilla människans rätt till våld och uppror när löften inte infrias. När eliter sviker. När tillvaron är förpassad till livets läktare. På World Economic Forum har Cervenka observerat på sitt sedvanliga dystopiska sätt att gapet mellan vad som sparas och vad som utlovas i pensionssystemet i västvärlden är 70 000 miljarder dollar. Prognosen för 2050: 400 000 miljarder dollar. För att förstå omfattningen så är världens BNP 87 000 miljarder dollar. Alltså inom ett eller ett par årtionden så kommer lågstadie barnen krossa skyltfönster i en stad nära dig.

Vinet då? Ett Markowitschs vin på pinot noir. Fruktigt. Jordgubbsöt och kanel. Passar till modern mat som köttfri mat.  Lätt. Prisvärt och jävulskt gott. Rätt över Donau har Markowitsch sina marker. En av Österrikes bästa vinmakare. Vinet går tyvärr bara att beställa på flaska på systembolaget. Men har tre flaskor så titta in i Holaveden stugan så ska du få smaka och faller det i smaken så går det bra att komma över en flaska till självkostnadspris. Annars beställer ni den supersmidigt på Systembolagets hemsida.
Man kan givetvis också ta en öl i bastun efter eftermiddagspasset, då heter det Shechar på Hebreiska, bör vara från Oppigårds i Dalarna. Den gamla smedjan på betet utanför Hedemora är just precis världsklass. Precis som den här resan. Kom till vår stuga så delar vi bröd o vin. Inga problem.

Orsa 2019

#weekendwinwarrriors