Skräckmånaden. Insomningen sveper över landskapet.  Det förbereds. Allt är skördat, torkat, fryst, syltat kanske picklat. Rönnbären talar om en snörik vinter, kanske är det dags nu. Sven-Olof säger att Vintern kommer 20e November. Är man förberedd?

Mellanöstern för 16 000år sedan. Bytesdjuren drar norrut. Marken torkar. Tretusen år senare, vildvetet nästan helt borta. Vi blir bönder. Tämjer djur och kultiverar. Det man lär sig är att spara för att ha senare. Man dödar inte direkt utan hushåller. Lärdom.

Djuren är helt avgörande för farten i evolutionen. Jordbruket uppstår inte enbart i Mellanöstern utan samtidigt oberoende på Papua ny Guinea, och i delar av Afrika och Amerika. Men där är det inte lika gott om tämjbara djur och utvecklingen får inte samma fart. För 8000år sedan sprider sig jordbruket från Mesopotamien, till Egypten och resten av Medelhavsområdet. För 6000år sedan når jordbruket Skandinavien.

Förra helgen var det gott om fågelskådare här. Det fanns signaler på att Tallbit kunde passera. En fågel som vanligtvis hör hemma i södra Norrland och vanligtvis stannar men vissa år drar den iväg. För någon vecka sedan kunde den ses i Barnarp. Mänskligt att vilja hålla koll på djuren. Det är gott om sidensvansar här, på tal om rönnbären.

Lyssnat in Winnerbäcks nya album Eldtuppen. Den blir bättre och bättre. Vill höra den avskalat och nära i en kyrka.

Åkt rullskidor med pannlampa. Vet inte om det någonsin hänt förut.

Arvid sprang stark under Finalloppet igår. Femma i ett starkt startfält.