Läste en artikel eller intervju rättare sagt i helgen som var fruktansvärt bra. Precis i linje med min egen åsikt. Man blir ju glad men framförallt lättad samtidigt som man fylls med hopp om framtiden. Tänkte ja skulle publicera hela artikeln här på bloggen. Men det går inte. Det går faktiskt inte rent tekniskt. I den tidning som ja läser digitalt går det inte kopiera text och klistra in här. Man kan ju tolka det att dom inte vill att man gör så. Det var iallafall Jenny Stiernstedt som intervjuade Svante Axelsson på Fossilfritt Sverige. Här kommer inledningen.

 

”Vi fokuserar för mycket på privatmoralistiska frågor som flyg och köttätande.”

 

Byggbranchen står för en femtedel av Sveriges utsläpp. Det borde vi kunna halvera på en tioårsperiod. Amen. Riktiga förslag som ger riktiga resultat. Nu snackar vi. Inget dravel. Håll ögonen på Fossilfritt Sverige. Vi får se om vi återkommer i ämnet eller om det blir som med filosoferna som fick statliga pengar för att se om världen redan är förutbestämd. Inte hittat nåt där än. Men dom häckar också säkerligen vid kaffeautomaten när någon sönderstressad chef halvspringer in och skriker -Visste ni ja skulle komma? Folk bara stirrar på honom. Ta för fan reda på det! Han slår i dörren och ”filosoferna” bara skakar på huvudet. Vilken värld.

Man ska inte förringa klimatförändringar. Dom kan vara jävliga, riktigt jävliga. För 200.000 år sedan var vi riktigt nertryckta. Pressade av en sjukt svår istid. Is alldeles för länge dödar växtligheten. Fråga bara golfbaneskötarn på Viredaholm efter Vintern 2013. För 75.000 år sedan var vi bara ett tiotusental överlevare. Man måste prestera på Max för att överleva. En dålig dag kostar. Framgångsreceptet är att följa djurflockarna på sina vandringar. Tillgång på kött är helt avgörande. Vi kan inte föreställa oss idag hur det verkligen var. Alla idag levande människor är komna ur denna lilla skara människor som följde djurflockar i södra Afrika  springandes. Fysiskt sätt så kan alla mellan 7-70 springa distanspass ihop. Det är en egenskap som kommer från denna tiden i Afrika.

Inte vem som helst fick ligga. Genforskare har genom att spåra Mitokondrie-DNA följt oss tillbaka till ett tiotal ”urmödrar” som är basen för alla idag levande människor. Ni som varit på fest med alldeles för få kvinnor vet vad ja talar om. Essen måste ur rockärmen.

När man läser historia så slås man över hur anpassningsbara vi är. Det är en sådan nyckelfaktor hos människan att vara just anpassningsbar. Vi kan äta från växtriket vi kan äta från djurriket. Det har varit stora utmaningar genom historien och det kommer vara stora utmaningar i framtiden.

Är inte det något att sporras av? Nu kör vi. Idag är det raggmunk och fläsk på spishällen. Prima liv.

Som ni ser på bilden så bangar inte den här killen för utmaningar.