Tack snälla människor.

Såg i hans ögon när han blickade ut över vattnet att han verkligen brydde sig. Läste av naturen, letade efter tecken. Han bar uniform och spelade sin roll men långt där inne fanns omtanke. Det var folk överallt.  Ett strukturerat letande.Folk som gjorde sina uppgifter. Ambulans, dykare, poliser, räddningstjänst. En saknades, i åns mörkt rinnande vatten.En långhårig radioreporter sprang runt och tog kort. Vi ställde in våra transporter och fortsatte med vårt men vi kände olusten i bröstet. Två dykare klev upp vid kanten. Dom hade hittat hen. Dystra miner vittnade om att en låga brunnit ut. Det var kallt som fan i vattnet. Fanns inga skäl att tvivla. Det gnisslade resten av den dagen.

Några dagar tidigare precis utanför baracken hörde vi en kille på cykel falla i backen. Två kvinnor var snabbt framme. Det var på andra sidan vägen. Hans panna blödde. Han fastnade med foten och en bil stannade till och ytterligare två kvinnor kom till platsen. En kollega tog hand om hans cykel och mannen följde med kvinnorna i bilen. Vi såg ett av guds fyra ansikten. Den mänskliga värmen. Omtanken. Vi bryr oss. Verkligen.

Klimatångest drabbar främst kvinnor mellan 16-29 år. En av tre kvinnor i åldersspannet upplever minskad livslust pga ångesten för klimatet. En kvinnofälla. Det är för jävligt. Tillrättavisningar, hykleri, hat och tillhörighetsidioti. Det är saker man ser. Det ena dummare argumentet efter det andra. Två gånger av tio är det idioter, hälften av gångerna är det reklamsyften och resten av gångerna blir man rent förvånad över sin egen okunskap.

Är helt övertygad av att vi bryr oss om varandra. Vill väl. Men också hatet, hyckleriet, idiotin finns där inne. Det är inte så svårt att se. Dykarna i ån såg ingenting. Dom stampade på botten i det tre meter djupa vattendraget. Vi är alla dömda. Vi har inte all information på hand. Vi kan aldrig se alla orsaker och omständigheter. Tillvaron kan enbart förstås utifrån ofullständiga idéer. Vi kan uppleva effekter i tillvaron men aldrig se dess faktiska orsaker till fullo.

Läste en sak i en bok. Har burit med mig det sedan dess. Bristen på överblick och information gör att vi hamnar i en inverterad narcissistisk loop. Där världens alla skeenden blir indragna till att handla om en själv. Alla effekter blir resultat av egna aktiviteter. Loopen skyddar oss från våran egentliga maktlöshet. Gud födds här. När vi inser att det måste finnas något mystiskt i orsakskedjan. Detta gäller även mänskligheten som kollektiv.

Man är tvungen att dra slutsatser, hela tiden, utan att veta. Men vi har alla möjligheter att förfina våra processer. När det kommer till miljön så handlar det om att förfina informationen. Det finns bara en ekologi och en ekonomi. Annat snack är skitsnack. Processen har på gott i tusentals år och det är tusentals år kvar. Även om förändringar i klimatet är och kommer bli jävliga att ta hand om. Så måste vi ta hand om dom. För vi bryr oss.

Blicka ut över naturen, leta efter tecken och bry dig. Var kritisk till säkra påståenden. Ta inte mer resurser än vad du behöver. Se och lär. Det är en kemisk process.

 

/Johan

2 kommentarer

 1. Roger Siverth

  2019-10-04 at 4:10 e m

  Många och intressanta tankar, som vanligt. Tack!
  Hänger dock inte riktigt med i dina tankar kring klimatet.
  Tolkar det som att du tror att det sker förändringar som ”blir för jävliga” men att vi ska/kommer hjälpas åt att hantera konsekvenserna. Men, läser det även som att du tycker att det som forskningen är tämligen överens om är ”nonsens”.
  Om man går på det första att konsekvenserna blir svåra så vore det väl bättre att vi hjälps åt att minska klimatbelastningen istället för att bara konstatera att det sker?

  Med hopp om en framtid där det fortfarande kommer finnas skidspår!

  • Det är komplext visst är det 🙂
   Vore kul att ta detta ämne vidare. Det är att förfina en process som dock består av ofullständiga och trasiga idéer separerade av sina faktiska orsaker. Tänker man kring det så blir man lite mer ödmjuk. En åsikt i fråga är ständigt utsatt för omprövning.

   Klimat eller fysiken om man så vill är aldrig konstant. Allt står i relation till allt annat. Det är väl nästa istid som blir det stora eldprovet?

   Moralpanik är inte produktivt om man vill åstadkomma något. Miljöargumentet används i många olika syften. Världen blir inte bättre utan kor.

   Om man flyttar fokus från moral till etik så har man bättre förutsättningar till en större bild av sammanhang. Då moral är knytet till underkastelse.

   Kom gärna med ett gästinlägg eller tips på böcker eller föreläsningar.

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑