Dan före Dan med Arvid Öhrn. 25km i ett som vanligt häpnadsväckande landskap. Lätt forcerade vi fram över det tunna snötäcket. Tiominutersbacken, ner igen och upp brunnstorpsberget sen Gestra kaxholmen, fyran ut till drättinge sen asfalten för att klocka hem sista femtonhundra i 3,35 fart. 25km för mig och säkert en lidingödistans för honom. Skällde på honom hela vägen. Men är det någon som har förmågan att på jesusvis förvandla kritik till vatten som dunstar på under sekunden så är det han. Missat blogginlägg händer men dissat blogginlägg är som en kniv i hjärtat. För mig är det att likställa med föräldrar som inte hämtar sina barn på dagis. När man stirrar ner i paddan och återser gårdagens inlägg så tårar sig ögonen som hos en ovan lökskärare. Bot till bättring är att utveckla ett förutseende och disciplinerat levene. Det är inte lätt men det är möjligt. Oskar har inte missat ett inlägg sen Januari 2014. Det ni, hör och häpna.

29 personer lockades till styrkepasset på öisgården. Flest kvinnor. Dom är tuffa. Sanna mina ord. Lyssnade en gång på en utfrågning med den Amerikanska författaren Cormac McCarthy som varit i diskussionerna för nobelpriset på den tiden det inte var fullständigt kaos. Frågan var ställd ihop med anklagelser om hur han framställer kvinnor i sina böcker. Cormac svarade kort o gott att Kvinnor är tuffa och hårda. Så enkelt är det.

Vad kan vi lära oss av denna Jesus födelsedag? Att det var en tuff väg dit. Att allt fantastiskt kommer efter en tuff resa. Att själva livet är en tuff resa. Vi får inte glöma symboliken i resan som Josef och Maria gjorde precis före födelsen. Av tvång var dom tvungna att ta sig från Galiléen till Judéen. På den här tiden var det inga snabbtåg eller tvåfiliga motorvägar att tala om. Det var stig och det var ett slit. Det är 15,7 mil som Josef fick backsna fram sin höggravida fru sittandes på en åsna. Och när dom kom fram så var ingen intresserad av att hjälpa en snickare och hans höggravida fru och alla härbärgen var uppbokade, här kanske Josef skulle varit lite mer förutseende men detta var 1950år innan telefonen. Josef försökte sent på natten och få hyra något rum i en privat bostad men fick nobben. Till slut hittade dom ett stall där dom utmattade kunde spendera natten. Men innan Josef kunde slå sig till ro tvättade han rent en foderkrubba som han fyllde med halm ifall vattnet skulle gå och allt det där. Resten är historia. Jesus föddes och tog våra synder på sina axlar och vad det innebär överlåter ja till proffsen.

Men den viktigaste lärdomen som vi mest kanske behöver idag var att Jesus alltid var sanningsorienterad. Fritt tal och sanningsorientering är livsviktigt för oss. Men ack så svårt. Det är något vi får slita med varje dag. Livet är hårt och tufft till sin natur och den bästa lindring vi har är samarbete och jävlaranama. Du rider inte 16mil på en åsna om du inte är fast besluten och riktigt riktigt hård. Så var disciplernad och sanningsorienterad är det bästa rådet ja kan komma på. Lär av historien.

Julafton är lika med gemensam jogg eller löptur som det också kallas. Ölmstad har sin samling vid pingstkyrkan 09,15 och där är det 5km och tomteluva som gäller. Kaxholmen samlas vid Pickarpsvägen 10,30 där är det en mil som gäller med möjlighet att skarva med Elitlöparen som ska samla in femton. Har man omättat begär så kör man alltihop och samlas hos mig noll åtta fyrtiofem för avfärd norr ut.

Väl mött