Höstdagjämning

Sensommar, den bästa luften. Konditionssportskvällar. Rundade ramsjön. Åkrarna skrikgröna, asplöven helt tysta, vattnet blåblank speglandes skogslandskapet och insektsringar insektsringar, man fick en längtan till en eka. Abborre på mete, maskbete naturligtvis. Fjällad och vänd i ströbröd, stekt hel, kokt potatis och kantarellsås, en öl en snaps, en gammal vän. En sommarstuga med sprakande järnkamin när temperaturen sjunker.  Men det är ganska bra med rullskidor också, sigsjälv och sina egna tankar. Träffade qvarnström, cyklades, seg i kroppen efter helgens SM silver. Holaveden gratulerar. Han väggade sista varvet och räddades av mållinjen med bara någon meters marginal. Mötte också en fd världsmästarinna på mtb, vi hejade men pratade inte, vi som badat sommarkvällar tillsammans.

Mötte dessutom också Ramus Ax, vi åkte samma runda, samtidigt, åt olika håll, möttes halvvägs och stod och prata en stund. Det räcker, åka måste man ju ändå göra själv. Han funderar på att springa skogsmara i Hindås Lidingöhelgen. Trevligare kille får man leta efter.

Nu har hösten svept in över oss och det är högtid för skärpning. Kragryckning, att klippa sig, bädda sängen och stryka sina skjortor. Festen är över och festandet är överdrivet. Ja kände det på mig, att det här går åt helvete, men vem bryr sig, uppenbarligen inte versionen av mig. Att man alltid ska ta allting ut på plankan och dessutom trilla ner till hajarna. Till råga på allt så var det bara ja som höll i svärdet. Man är sin egen värsta fiende. Festandet har kulminerat, gränsen för en rolig tillställning och trevlig sällskap har passerats. Problemet med Alkohol är att den lättar på självmedvetheten(?). Man vet att man lever men man bryr sig inte, man festar som om morgondagen inte finns, alla förslag verkar bra, men eftersom morgondagen finns så blir det problematiskt. Man har ingen målsättning, man har ingen vilja att göra någonting bra eller bättre, man bara dundrar på, spelar skivor, bryter arm, sjunger, skryter, tåflörtar, sitter ute i lampskenet och röker dricker whisky, diskuterar ingenting, pratar GW, kärlek, tro, skyldigheter och rättigheter, säger skål ta mej fan. Och han kommer, djävulen, och hemsöker dig. Utan målsättning blindhet, utan viljan till förbättring slöseri. Ring slöseriombudsmannen, vackert väder och skilsmässor tar livet av oss.

I spillrorna såg ja En man som heter Ove. Mycket bra. Där har ni en man som brydde sig. Man får bortse förbittringen, detta sattyg kan drabba den bäste, men viljan, handlingskraften, tafattheten och kärleken. En skör man drabbas i bröstkorgen. Det är hög tid att börja bry sig tamejfan.

På söndag är det val av styre av låtsas landet Sverige. Det är en skyldighet att gå och rösta, plikt, det är vackert, som om du är värd lika mycket som alla andra fast spelet i samhället visar att du inte är det. En människa en röst. Vet du inte vad du ska rösta på? Nej det är inte enkelt, det komplext, precis som livet, och vad du än väljer så blir det inte riktigt rätt, men det kan bli mer eller mindre fel. Man måste bry sig om det samhälle man lever i, man måste känna viljan att förbättra sitt eget liv och vardag, man har den skyldigheten mot sig själv.

Ideologi är en förenklad verklighetsbild, den har ingenting med verkligheten att göra, ni vet verkliga verkligheten där två biljardbollar aldrig nudar varandra när du stöter ihop dom och hör ljudet, just den verkligheten, den komplicerade verkligheten där negativt laddade elektroner stöter bort materiakärnan innan den fysiskt nudar varandra, den verkligheten som ingen begriper men existerar, ideologi är ett sätt att förstå och navigera i världen, på ett felaktigt sätt.

Vad kan man ha för politiskt förhållningssätt i världen? Man måste vara öppen, tro, ge och ta frihet, axla ansvar, se förändringarna, ha ett liberalt förhållningssätt till framtiden. Man måste respektera tradition, det som gjorts länge, det som gjorts framgångsrikt, bara för någonting är nytt så är det inte bättre, man bör vara konservativ. Alltså liberalkonservativ. 

Varför säger alla politiska frågor i valkompassen så lite om just mitt liv? Ska det vara rutavdrag på 70k eller 140k? Ska vi subventionera studentbostäder? Ska ett totalitärt Pridetåg få bidrag? Ska vi betala poliser för att skydda nazister? Det finns massor av roliga frågor men vi kan inte ta dom alla i detta forum.

Vad är viktigtast?

1. Sammansmältning, enande i kultur, präglad av vår,världsbefolkningens historia, en nyskapande människa. Ansvarskänsla, etik, rättrådighet. Kunskap i vilka vi är och vad vi kan förändra. Det är ingen som tror att invandring är enkelt, att fundamentalism är enkelt, att lag och ordning är enkelt. Men livet är just inte enkelt, man får spela spelet efter dess förutsättningar. Vi vet vad historien berättar för oss, som vi lovat att aldrig upprepa, att stänga gränser och med våld utvisa unga drivna män som tagit sig runt halva jorden i jakt på en bättre liv med hjälp av vadå? Medelbegåvade poliser med handeldvapen? Testosteronstinna värnpliktiga med gevär? Det blir inga vackra nyhetssändningar det där. Det är komplicerat.

2. Miljön. Det är komplicerat. 3% batteri kvar. Varför gav jag mig överhuvudtaget in på det här elva på kvällen.

Vad vill ja säga? Vad är sammanfattningen?

Gå och rösta.

Vem ska vara stadsminister?

Annie Lööf.

Varför då?

Det är det nya Sverige.

Med vem regerar hon?

Socialdemokraterna och liberalerna. För att dom är det gamla Sverige.

Ramus Ax, vilken kille,trevligare får man leta efter.

 

 

 

2 kommentarer

  1. 👍👍👍

  2. Fantastiskt!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑